Fredssamtal på gång i Jemen

Delegationer från Saudiarabien och Oman är i Jemens huvudstad Sanaa för samtal med Huthirebellerna. Det är ett led i de internationella försöken att skapa fred i landet.

Anhängare till shiamuslimska Huthirörelsen demonstrerade i Jemens huvudstad Sanaa i mars. Arkivbild.

Anhängare till shiamuslimska Huthirörelsen demonstrerade i Jemens huvudstad Sanaa i mars. Arkivbild.

Foto: Hani Mohammed/AP/TT

Jemen2023-04-09 18:02

Svenske Hans Grundberg, FN:s sändebud i Jemen, beskriver ansträngningarna nu som "det närmaste Jemen varit verkliga framsteg mot en varaktig fred" sedan kriget började 2014.

– Det här är ett ögonblick att fånga och bygga vidare på, och en verklig möjlighet att inleda en inkluderande politisk process under FN:s beskydd för att på ett hållbart sätt avsluta konflikten, säger Grundberg till AP.

Ordförande för den saudiska gruppen är ambassadören Mohammed bin Saeed al-Jaber. Han kommer bland annat att träffa shiamuslimska Huthirörelsens politiske ledare Mahdi al-Mashat.

Gruppen från Oman anlände till Sanaa i lördags och kommer också att delta i samtalen.

Syftet är att förlänga den vapenvila som löpte ut i fjol. Huthiledaren Mohammed al-Bukaiti skriver på Twitter att de saudiska och omanska representanterna ska diskutera åtgärder för att "uppnå en omfattande och varaktig fred i regionen".

Medan Huthirebellerna stöds av Iran, backas regeringssidan av en koalition ledd av Saudiarabien.

Kriget har lett till en humanitär kris som enligt FN är en av de värsta i världen. Hundratusentals människor har dött av strider, sjukdomar eller svält.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!