Jemen: Saudiarabien släpper krigsfångar

Saudiarabien har släppt 13 krigsfångar, meddelar huthirebellerna i Jemen. Frisläppandet sker sedan en delegation från Oman anlänt till Jemens huvudstad Sanaa, ett led i internationella försök att skapa fred i den långa konflikten.

Anhängare till huthirebellerna trampar på amerikanska och israeliska flaggor under en demonstration i Sanaa, Jemen, i mars. Arkivbild.

Anhängare till huthirebellerna trampar på amerikanska och israeliska flaggor under en demonstration i Sanaa, Jemen, i mars. Arkivbild.

Foto: Hani Mohammed/AP/TT

Jemen2023-04-09 10:15

Krigsfångarna, samtliga huthirebeller, kom fram till Sanaa på söndagen, enligt huthiernas talesperson Abdul-Qader el-Murtaza. De släpptes i samband med ett fångutbyte mot saudiska krigsfångar. Någon tidpunkt för när saudierna släpps anges inte.

Fångutbytet är en del i en överenskommelse som togs fram med hjälp av FN i förra månaden. Ett ramverk för fångutväxling antogs vid ett möte på Johannesbergs slott norr om Stockholm för fem år sedan, men det har ännu inte genomförts fullt ut.

Syftet med samtalen mellan delegationen från Oman och huthirebellerna är att förlänga den vapenvila som löpte ut i fjol. Oman har i åratal varit mötesplatsen för samtal mellan huthirebellerna, som stöds av Iran, och den av Saudiarabien ledda koalition som stödjer regeringssidan i kriget.

Fredssamtalen har fått ny fart av att Saudiarabien och Iran i mars återupprättade sina diplomatiska förbindelser.

Sedan 2014 rasar ett krig mellan regeringsstyrkor och huthirebeller i Jemen. Förutom den militanta huthirörelsen är flera rebellgrupper inbegripna.

Kriget har lett till en humanitär kris som enligt FN är en av de värsta i världen. Hundratusentals människor har dött av strider, sjukdomar eller svält.

Fakta: Konflikten i Jemen

Republiken Jemen, beläget på Arabiska halvön, bildades då Nord- och Sydjemen slogs ihop 1990. Efter bara några år började konflikten att bubbla. En av anledningarna var motsättningen mellan sunni- och shiamuslimer.

Jemen är ett klanbaserat samhälle med en svag centralmakt och stor tillgång till vapen. Landet är även ett fäste för islamistgrupper.

Strider mellan regeringen och de shiamuslimska huthirebellerna har pågått sedan 2004.

2014 bröt kriget ut och förvärrades sedan 2015, med grannstater som blandades in. Huvudstaden Sanaa kontrolleras av Iranstödda rebeller, som bekämpas med bombanfall av en Saudiledd sunniallians på regeringens sida. USA stöder i princip Saudiarabien.

I december 2018 hölls fredsförhandlingar i Rimbo i Sverige. Även de stormakter som underblåst konflikten var eniga om att införa vapenvila i staden al-Hudayda. Parterna lovade också att dra tillbaka sina styrkor från staden. De krigsförande grupperna har hittills varit ovilliga att uppfylla alla sina löften.

Källa: Landguiden/UI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!