Linde på Arabiska halvön för Jemensamtal

Utrikesminister Ann Linde reser till Arabiska halvön för möten om Jemenkriget och den humanitära krisen där.

Utrikesminister Ann Linde. Arkivbild.

Utrikesminister Ann Linde. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson /TT

Jemen2022-03-27 09:30

Besöket pågår söndag–tisdag, och under mötena företräder utrikesministern även EU.

"Jag kommer att träffa Jemens utrikesminister som är stationerad i Riyad (i Saudiarabien), och andra aktörer i regionen för att samtala om läget i konflikten och förutsättningarna för nedtrappning och nya politiska samtal", säger Ann Linde i ett pressmeddelande från Regeringskansliet, där det också framgår att ett fokus är FN:s fredsansträngningar.

Tidigare i mars hölls i Genève ett internationellt givarmöte för Jemen, lett av Sverige och Schweiz. Konferensen fick löfte om 1,3 miljarder USA-dollar, långt från FN:s förhoppning på 4,3 miljarder dollar.

"Vi fick in mycket pengar tack vare alla generösa givare. Men totalsumman räcker inte. Det behövs tre gånger så mycket stöd till FN:s livräddande insatser i landet", säger Ann Linde inför resan, som går till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten, men inte själva Jemen.

Fakta: Kriget i Jemen

Jemen är ett av världens fattigaste länder och ligger på den Arabiska halvöns sydspets. Landet bildades när Nord- och Sydjemen enades 1990 och är till ytan något större än Sverige.

2014 tog Huthirörelsen, som stöds av Iran, kontroll över huvudstaden Sanaa. Mot dem står en bred militärallians ledd av Saudiarabien, som stödjer den bredare internationellt erkända jemenitiska regeringen. Dessutom verkar lokala miliser, extremistgrupper och separatister på flera håll i landet.

I december 2018 hölls fredssamtal mellan Huthisidan och regeringsföreträdare på Johannesbergs slott norr om Stockholm. Där ingicks flera lovande överenskommelser, som parterna dock sedan har varit ovilliga att implementera.

Den mänskliga nöden växer i krigets spår och miljontals människor har flytt sina hem. FN beskriver läget i Jemen som världens värsta humanitära katastrof.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!