Mindre matbistånd till hungrande Jemen

FN:s Världslivsmedelsprogram WFP minskar biståndet till krigshärjade Jemen, på grund av otillräckliga resurser. Samtidigt varnar organisationen för ökad hungersnöd i landet.

Mängden mat som WFP ger krigshärjade Jemen kommer minska. Arkivbild.

Mängden mat som WFP ger krigshärjade Jemen kommer minska. Arkivbild.

Foto: Hammadi Issa/AP/TT

Jemen2021-12-22 10:54

"Från och med januari kommer åtta miljoner att få minskad matranson, medan fem miljoner i omedelbar risk att hamna i svältliknande tillstånd fortsätter få fullständiga ransoner", skriver WFP i ett uttalande.

Jemens befolkning har plågats av ett våldsamt inbördeskrig mellan en Saudibackad allians som stödjer den jemenitiska regeringen och Iranstödda rebellgrupper sedan 2014. Fler grupper verkar också i kriget, som tvingat miljoner att fly sina hem.

Miljontals civila lider som effekt av kriget av hungersnöd. Cirka 80 procent av alla jemeniter är beroende av bistånd för att överleva. Senaste rapporten från FN visar att mer än hälften av befolkningen, över 16 miljoner, gått hungriga. Nästan 50 000 riskerar att svälta ihjäl.

"Varje gång vi minskar mängden mat, så vet vi att människor som redan hungrar och har oviss tillgång till mat ansluter sig till de miljontals människor som svälter", säger Corinne Fleischer, som är chef för WFP:s verksamhet i Mellanöstern och Nordafrika.

"Men desperata tider kräver desperata åtgärder och vi är tvungna att tänja på våra begränsade resurser och prioritera, fokusera på de vars tillstånd är allra mest kritiskt", säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!