Snart 377 000 döda i krigets Jemen

Kriget i Jemen har pågått i sju år. FN beräknar att antalet som dött på grund av striderna är nära 377 000 människor. Ingen ljusning ses i konflikten.

En plastfabrik i Sanaa i Jemen förstördes i en bombräd på tisdagen.

En plastfabrik i Sanaa i Jemen förstördes i en bombräd på tisdagen.

Foto: Hani Mohammed/AP/TT

Jemen2021-11-23 17:34

FN-rapporten som offentliggjordes på tisdagen var ytterligare ett bevis på den utdragna konfliktens bestialiska konsekvenser. Vid årsskiftet beräknas det totala antalet dödsoffer ha överstigit 377 000.

"Var nionde minut dör ett barn som är under fem år i Jemen – år 2021", skriver FN:s utvecklingsprogram UNDP.

Närmare 60 procent av dödsfallen beror på försämrade levnadsvillkor på grund av kriget, där Huthirebeller stödda av Iran strider mot en internationellt erkänd regering som stöttas av en saudiledd koalition.

I striderna är det civilbefolkningen som drabbas – och dör – då dricksvatten saknas, sjukdomar får spridning och svält dödar.

Behov av stöd

Det fullskaliga kriget har dessutom slagit sönder infrastruktur, genom dagliga bombningar och regelrätta strider med stridsvagnar och artilleri.

Behovet av internationellt stöd till utsatta och drabbade i Jemen är akut, men hjälpinsatser har svårt att nå fram.

Sveriges biståndsmyndighet Sida väljer att öronmärka en utbetalning till humanitärt stöd i Jemen på sammanlagt 100 miljoner kronor. Utbetalningen fördelas på Internationella Rödakorskommittén som får 40 miljoner kronor, 30 miljoner kronor går till FN:s livsmedelsprogram WFP samt 30 miljoner kronor till Unicef.

Enligt Sidas presstjänst har myndigheten därmed gett ett totalt stöd på drygt 385 miljoner kronor i stöd till behövande i Jemen i år.

Flera fronter

Kriget pågår på flera fronter, men särskilt intensiva är striderna vid staden Marib som är den sista som regeringen håller i den oljerika norra delen av landet.

Huthirebeller uppgav på tisdagen att huvudstaden Sanaa, som man kontrollerar, attackerats av bombräder. Målet för attacken var en plastfabrik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!