Hun Sen, en före detta kadett i de Röda khmererna, har varit den längst sittande ledaren i Asien och har stärkt sitt grepp om Kambodja under sina 38 år vid makten.
Regeringspartiet Kambodjanska folkpartiet stod för en "jordskredsseger" i söndagens val i Kambodja, enligt en talesperson för partiet. Valet är dock hårt ifrågasatt i omvärlden.
Förhoppningar grusas
EU, USA och andra västländer vägrade skicka valobservatörer, eftersom de menar att valet saknade förutsättningar för att klassas som fritt och rättvist.
Den avgående ledaren har gjort klart att han kommer att ha ett fortsatt stort inflytande över politiken även sedan han lämnat över makten till sin son, uppger AFP. Därmed grusas förhoppningarna om att landet utvecklas i en annan, mer demokratisk riktning.
Hun Sen utnyttjar det rättsliga systemet för att krossa all opposition mot hans styre, anser människorättsorganisationer. Det gäller alltifrån stridbara fackledare till kritiska aktivister och politiker.
Fick inte ställa upp
Och före söndagens val förhindrades ett uppstickarparti från att ställa upp av landets valmyndighet med hänvisning till en teknikalitet.
Kina, som står Kambodja nära, välkomnade valresultatet och president Xi Jinping gratulerade Hun Sen personligen till segern.
Sverige har under flera årtionden gett bistånd till Kambodja och under denna tid har fattigdomen i landet minskat, enligt Expertgruppen för biståndsanalys (EBA). Men på grund av den politiska situationen i landet har merparten av biståndet under senare år gått till insatser för att stärka de mänskliga rättigheterna och demokratin, enligt Sida.