Så lär sig ukrainska minröjare att rädda liv

Decenniers erfarenhet av landminor i Kambodja, ett av världens mintätaste länder, kommer nu till nytta i Ukraina. En grupp på 15 ukrainska minröjare har utbildats i det farliga jobbet.

Kambodjanska minröjare från Cambodia Mine Action Center, CMAC, tränar ukrainare i byn Preytotoeung i Kambodja.

Kambodjanska minröjare från Cambodia Mine Action Center, CMAC, tränar ukrainare i byn Preytotoeung i Kambodja.

Foto: Heng Sinith/AP/TT

Kambodja2023-01-29 11:22

Både Kambodja och Ukraina finns med på en lista över de länder i världen som är mest kontaminerade av landminor, visar rapporten Landmine Monitor 2022. För att hamna på listan krävs att mer än 100 kvadratkilometer är minerade, vilket de två länderna överskrider med råge.

Kambodja genomled tre decennier av krig fram till 1998, och östra Ukraina var hårt minerat redan före Rysslands fullskaliga invasion i februari 2022.

Krävs för återuppbyggnad

Stanislav Kulykjuskyj är glad och tacksam för utbildningen i Kambodja. Hemma i Ukraina har redan 64 minröjare skadats och 13 har omkommit i tjänsten, berättar han.

– Det är en mycket svår situation.

Den största utmaningen är omfattningen, förklarar han. Innan alla minor är undanröjda kan människor inte tillåtas återvända till sina byar och gårdar.

– Det här är en förutsättning för återuppbyggnad, säger Kulykjuskyj.

I december efterlyste Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj hjälp på lång sikt med att röja landet från ryska minor och blindgångare.

Tränar med hundar

De kambodjanska minröjarna är världens mest erfarna och får ofta uppdrag i Afrika och Mellanöstern i FN:s regi. Arbetet med att röja minor fortsätter samtidigt dagligen i Kambodja.

Under utbildningen som varat en vecka har ukrainarna bland annat besökt olika minfält och lärt sig att använda en avancerad, japansk mindetektor. Man har också tränat på att arbeta tillsammans med minhundar.

Träningen följs upp genom att en grupp experter från Kambodja reser till Polen i april för att där utbilda fler ukrainare. Ukraina kommer också att få erfarna minhundar från Kambodja och hundförare kommer att utbildas, lovar minröjningscentret CMAC.

– Våra minröjare har erfarenhet av att röja minor sedan omkring 30 år tillbaka och vi har lärt upp många andra länder. I dag är vi stolta över att utbilda ukrainare, säger Oum Phumro, biträdande chef för CMAC.

Kambodja i täten

Det är viktigt att påbörja minröjningen medan kriget fortfarande pågår, anser Oum Phumro.

– Ju tidigare det sker desto bättre, säger han.

Runt 20 000 kambodjaner har dött till följd av landminor och 45 000 har skadats, enligt en internationell rapport från 2019. Landet har som mål att bli helt fritt från minor till år 2025.

Förutom mindetektorer och minhundar har Kambodja framgångsrikt använt sig av tränade minråttor. En av dem, jättepåsråttan Magawa, blev en världskändis efter att ha belönats med en bragdmedalj för att ha räddat otaliga liv.

Fakta: Landminor

Landminor kan delas in i så kallade antipersonella minor, även kallade personminor, och fordonsminor. Personminorna utlöses när en människa trampar på dem eller när någon rör vid en tråd som utlöser minan. Syftet är främst att skada och slita av lemmar, med amputationer som följd. För ett barn är de dock ofta direkt dödande.

Användningen av personminor är förbjuden enligt en FN-konvention från 1997 som över 160 länder undertecknat. Ryssland är inte bland dem.

De kraftigare fordonsminorna är fortfarande lagliga, och utgör ett hot inte bara mot soldater utan även mot civila.

Minst sju olika typer av landminor har använts av Ryssland i Ukraina efter invasionen, enligt Landmine Monitor 2022.

Drygt 2 000 människor dödades av landminor under 2021, och över 3 000 skadades. Mer än tre fjärdedelar av dessa var civila, och hälften av dem barn.

Källor: Landmine Monitor, Unicef, med flera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!