Fler omärkta gravar funna i Kanada

Ytterligare 54 omärkta gravar har med hjälp av markradar upptäckts vid två före detta internatskolor för ursprungsbefolkning i Kanada, uppger en sökgrupp i provinsen Saskatchewan.

Sedan maj 2021 har över 1|300 omärkta gravar hittats, med hjälp av markradar, i Kanada. Bild från en minnesceremoni i juni förra året. Arkivbild.

Sedan maj 2021 har över 1|300 omärkta gravar hittats, med hjälp av markradar, i Kanada. Bild från en minnesceremoni i juni förra året. Arkivbild.

Foto: Chad Hipolito/AP/TT

Kanada2022-02-15 23:33

Skandalen med funna kvarlevor från barn ur ursprungsbefolkningen växer därmed. Sedan maj 2021 har man funnit över 1 300 sådana omärkta gravar vid liknande skolor.

Skolorna drevs av katolska kyrkan på uppdrag av de kanadensiska myndigheterna, med det uttalade syftet att "assimilera" barnen.

– Kanadensare kan fortfarande inte förstå hur en människa kan behandla en annan människa på det här sättet. Speciellt inte ett barn, säger Ted Quewezance, representant för en förening med före detta elever i internatskolorna och som leder sökandet.

Cirka 150 000 barn från ursprungsbefolkningen tvingades gå i skolorna mellan 1831 och 1996. Där utsattes många av dem för vanvård och övergrepp, enligt en sanningskommission.

Fakta: Ursprungsfolk i Kanada

I en folkräkning som Kanadas statistiska centralbyrå gjorde 2016 uppgav 1,6 miljoner kanadensare att de identifierade sig som ursprungsfolk. Siffran motsvarade då nära 5 procent av landets totala befolkning.

I Kanada finns i dag över 630 olika folkgrupper som ingår i de så kallade First Nations eller Premières Nations. Grupperna har delvis helt olika kultur och talar sammanlagt över 50 olika språk.

Utöver folkgrupperna i First Nations finns även ursprungsfolken mestiser och inuiter. Mestiser härstammar från familjer beståendes av både ursprungsfolksmedlemmar och europeiska migranter och lever i dag främst i provinsen Ontario.

Inuiterna härstammar från landets norra ände och är, tillsammans med de skandinaviska samerna, ett av få ursprungsfolk med sina rötter norr om polcirkeln.

Källa: Kanadas regering, Assembly of First Nations, Métis Nation of Ontario, Inuit Tapiriit Kanatami

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!