Iran döms till skadestånd för nedskjutet plan

En domstol i Kanada har dömt Iran att betala mångmiljonbelopp till anhöriga till sex personer som dog när Iran sköt ner ett ukrainskt passagerarplan för snart två år sedan. Hur Iran ska förmås betala är en olöst fråga.

Ett foto på ett av offren placeras ut vid en minnesceremoni i Toronto, Kanada i januari 2020. Nu dömer en kanadensisk domstol Iran till mångmiljonskadestånd. Arkivbild

Ett foto på ett av offren placeras ut vid en minnesceremoni i Toronto, Kanada i januari 2020. Nu dömer en kanadensisk domstol Iran till mångmiljonskadestånd. Arkivbild

Foto: Chris Young/TT/AP

Kanada2022-01-04 10:40

Samtliga 176 som befann sig ombord omkom när flygplanet sköts ned utanför huvudstaden Teheran den 8 januari 2020. Bland dem fanns 17 personer som var svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige. Iran nekade först till att planet sköts ned, men medgav sedan att den mänskliga faktorn orsakat nedskjutningen.

En domstol i Kanada klassade förra året nedskjutningen som ett terrordåd vilket öppnade för efterlevande att kräva ersättning av Iran. Anhöriga till sex av offren lämnade in stämningsansökan och nu har samma domstol dömt iranska staten att betala dem kompensation på 107 miljoner kanadensiska dollar, motsvarande cirka 765 miljoner kronor.

Iran har tidigare avfärdat kraven men erbjöd i december 2020 ersättning på runt 1,4 miljoner kronor till anhöriga till vart och ett av offren. Iran har inte medverkat vid rättegången.

Mark Arnold, advokaten som drivit fallet i domstolen, säger att han ska undersöka möjligheterna att driva in pengarna genom beslag av iranska tillgångar i Kanada och andra länder. Han nämner iranska tankfartyg som exempel, rapporterar BBC.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!