Torkan och den extrema hetta som kopplade greppet om delar av Kanada under mitten av förra året saknar motstycke. Plötsligt var det varmare i British Columbia än i ökenmeckat Dubai och på prärien förlorade lantbrukare stora delar av sin skörd.
Men den svåra torkan är inte bara ett problem för Kanada utan konsekvenserna märks också långt bortom landets gränser – bland annat hos de berömda senapsmakarna i franska Dijon. Kanada är nämligen världsledande när det gäller odlingen av senapsfrön men förra året beräknas produktionen ha minskat med 28 procent, vilket i sin tur driver upp priserna på råvaran, enligt landets jordbruksdepartement.
"Befinner oss i kris"
Av den anledningen råder det nu krisstämning 7 000 kilometer bort, i Bourgogne där de flesta tillverkare av dijonsenap håller till. De är starkt beroende av de kanadensiska jordbrukarna för att få tag i huvudingrediensen i sin världsberömda delikatess.
– Vi befinner oss i en kris som vi inte har sett maken till på 25 år, säger Christophe Planes, försäljningschef hos senapstillverkaren Reine de Dijon, till nyhetsbyrån AFP.
– Priserna på frön har gått upp tre eller fyra gånger, snart kanske fem. Utöver det finns inget utbud. Vår produktion har gått ner med 50 procent.
Flera franska senapsmakare säger sig vara tvingade att höja priserna under 2022. Många hoppas också på ett minskat beroende av de kanadensiska fröerna till förmån för ökad odling i Frankrike, men även där tampas jordbrukarna med värme och torka.
Jordbruket är en av de sektorer som är mest sårbara för klimatförändringarna och extrema väderhändelser kommer bara att bli vanligare och mer intensiva om inte den snabba globala uppvärmningen bromsas, enligt FN:s klimatpanel IPCC.
Men det är inte bara Kanadas extrema hetta och torka som har fått världsomspännande konsekvenser. I november drabbades British Columbia av skyfall och översvämningar eftersom den torra och brandhärjade marken inte klarade av att absorbera vattenmassorna. Trots att landets potatisproducenter hade haft ett bra år ledde översvämningskaoset till stora störningar i exporten från Kanadas största hamn.
Ransonering av pommes
Som ett resultat meddelade McDonalds-restauranger i Japan att de bara skulle sälja den minsta storleken av pommes frites i en vecka i december – för att undvika slutförsäljning. Potatisbristen förvärrades ytterligare av de leveransproblem som har uppstått i coronavirusets spår, skrev företaget i ett uttalande.
Kanadas jordbruksminister Marie-Claude Bibeau konstaterar att för jordbrukssektorn blev 2021 ett år präglat av extrema väderhändelser kopplade till klimatförändringarna.
– Det inkluderar den värsta torkan på 60 år i västra Kanada och förödande atmosfäriska floder i British Columbia, sade hon nyligen i ett tal.