FN-organet Unicef har sedan årsskiftet tagit emot minst 1 800 ensamkommande barn, som kommit över gränsen från Dominikanska republiken till Haiti, rapporterar CNN.
Många av dessa saknar id-dokument och skickas i grupper tillsammans med vuxna. Enligt CNN:s uppgifter är det därför osäkert om alla ens är haitier.
Enligt utländska ambassader kan alla mörkhyade människor i Dominikanska republiken vara i farozonen. USA:s ambassad har gått ut med en varning till sina medborgare att den som är mörkhyad riskerar att bli utsatt när dominikanska myndigheter nu uppenbarligen gör en offensiv mot haitier i landet.
Inte medborgare
Haiti är känt som Amerikas fattigaste land, och präglas nu på många håll av ren laglöshet, med kriminella gäng som styr och ställer – vilket utlöser flyktingströmmar både över land och till sjöss.
I Dominikanska republiken är haitierna en hunsad, lågavlönad minoritet. Sedan tio år tillbaka är deras situation extra prekär. 2013 beslöt den dominikanska konstitutionsdomstolen att barn födda i landet men med papperslösa föräldrar inte längre skulle vara medborgare. Det drabbade tiotusentals människor som plötsligt inte hade något hemland. "Statslöshet av en magnitud som aldrig tidigare skådats på de amerikanska kontinenterna", citerar CNN människorättsorganisationen IACHR.
Moment 22
Även andra regler gör i praktiken haitiska invandrare till fritt villebråd för dominikanska tillslag.
– Deras uppehållstillstånd gäller i ett år, men handläggningstiden för att förnya det är också ett år, säger juristen Yoana Kuzmova till CNN.
– Så i praktiken är det så att om någon som är berättigad ett uppehållstillstånd haffas på gatan så har de inte giltiga papper.
Med tanke på det farliga läget i Haiti har FN:s högkommissionär Volker Türk vädjat om att deporteringarna ska upphöra. Men Dominikanska republikens president Luis Abinader fnyser åt kritiken, och vill enligt CNN snarare sparka ut fler haitier.