Kazakstans president Kasym-Zjomart Tokajev har begärt hjälp av de så kallade fredsbevarande styrkorna från CSTO för att stävja protesterna, som går in på sin femte dag.
Beskedet kom via Armeniens premiärminister Nikol Pasjinjan, som för närvarande är ordförande för CSTO, där sex forna Sovjetstater ingår. Enligt ett uttalande på Facebook ska soldaterna vara där "under en begränsad tid" för att bidra till stabilitet.
Cynthia Kaplan är professor i statsvetenskap vid amerikanska University of California med fokus på de forna sovjetstaterna. Hon befarar att Moskvas inblandning kan leda till rena motsatsen.
– Om jag förstår situationen rätt så är det en inbjudan till Ryssland att delta via organisationen. Jag tror att det är extraordinärt farligt, säger hon till TT, och fortsätter:
– Jag gillar inte att spekulera, men att ta in ryska soldater i västra och södra delarna av landet, som är mer kazakiska, kommer att innebära mycket förtryck eller intensiva sammandrabbningar, vilket vore väldigt olyckligt.
Stora skillnader
Kazakstan är ett land med många olika folkgrupper. I väst och syd bor främst etniska kazaker. Det är främst i de områdena som Kaplan tror att utländska soldater skulle möta ett stort motstånd. I andra områden, som i nord och nordöst, finns stora grupper ryssar.
Kaplan säger att det i den delen av landet skulle kunna uppstå en olycklig irredentisk rörelse, det vill säga att de skulle vilja bryta sig ut och bli en del av Ryssland.
– Det var därför som (dåvarande presidenten Nursultan) Nazarbajev var väldigt snabb – när Krimsituationen uppstod – att betona att gränsen till Kazakstan inte fick korsas, och att en eventuell sådan rörelse skulle ställas inför rätta och fängslas, säger hon.
Protesterna som skakar Kazakstan uppstod i söndags, och har snabbt spridit sig och vuxit i omfattning. I storstaden Almaty har polisen satt in tårgas och distraktionsgranater, och minst åtta personer har mist livet i sammandrabbningarna. Landets regering har upplösts och undantagstillstånd råder i hela landet.
– Jag tror att omfattningen är överraskande, missnöjet som spridits till så många städer och att det är så stora grupper människor inblandade, säger Cynthia Kaplan.
Gaspriser blev gnista
Hon tror att missnöjet är kopplat till ekonomi, med undantag för storstäderna där intelligentian snarare protesterar mot bristen på representation, korruption och frihetsfrågor. Höga gaspriser blev gnistan som tände protestvågen. Men trots att regeringen lovade att sänka dem har protesterna fortsatt.
– Det finns ett mycket större underliggande missnöje hos allmänheten, speciellt bland yngre i Kazakstan, förklarar Cynthia Kaplan.
När det gäller Rysslands syn på situationen tror hon att man är orolig över utvecklingen hos grannen.
– Jag tror att de är rädda, och att de riskerar att överreagera. Det finns ofta en missvisande tro – åtminstone i amerikanska medier – att Kazakstan är en vasallstat till Ryssland. Så är det inte, de har väldigt varsamt rutat in ett autonomt område med hänsyn till både Ryssland och Kina.
Ytterligare en aspekt att ha i beaktande om CSTO skulle gå in i de oljerika västra delarna av Kazakstan är att internationella oljejättar – främst amerikanska och kinesiska – stått för stora delar av utvecklingen där.
– Om ryska soldater går in där innebär det en internationell kris.
TT: Vad krävs för att blidka demonstranterna?
– Det måste antagligen vara någon form av medel att öppna upp politiskt och ekonomiskt och tillåta någon form av framtidshopp. Problemet är att i de flesta sådana här situationer där det skett så har det förhandlats fram av liberala krafter i regeringskretsar tillsammans med liberala samhällskrafter. Men i Kazakstan så har de elementen förbjudits. Så att förhandla fram förändringar blir svårt, säger Cynthia Kaplan.