Enligt landets nationella säkerhetskommitté planerade sju anhängare till oppositionspolitikern Muchtar Ablijazov, som lever i exil i Frankrike, att "organisera upplopp och en kupp och att utropa en ny tillfällig regering". De sju har gripits.
Ablijazov, tidigare energiminister, uppmuntrade via sociala medier högljutt de demokratiska protester som skakade landet i januari i år. Fler än 230 människor dödades när regeringen svarade demonstranterna med brutalt våld.
President Kasym-Jomart Tokajev väntas cementera sitt grepp om makten i söndagens nyval, som utlystes i höstas efter att presidenten meddelat att en "radikal" återställning av landets politiska system behövs. I somras hölls en folkomröstning om grundlagen, där det gavs grönt ljus för en rad reformer av landets maktförhållanden.
"Valet är en fars"
Bedömare menar att reformerna till stor del syftar till att stärka Tokajevs maktposition. Motkandidaterna i helgens nyval beskrivs som fem i stort sett okända politiker.
– Det finns ingen trovärdig kandidat. Det finns inget riktigt val. Jag kommer att rösta emot alla, säger Almatybon Asset Terirgalijev.
– Valet är en fars, säger en annan väljare.
Tokajev, handplockad efterträdare till Nursultan Nazarbajev som i nästan 29 år styrde Kazakstan med järnhand, vill få eget mandat i nyvalet. 69-åringen framställer sig som en reformistisk ledare kapabel att ena landet och tackla korruptionen, men de djupa samhällsklyftor som låg bakom protesterna i januari kvarstår. Det dödliga våldet under protesterna har – tillsammans med vittnesmål om tortyr och brutala övergrepp mot gripna demonstranter – naggat Tokajevs framtoning i kanterna.
Slits mellan öst och väst
Den tidigare Sovjetstaten Kazakstan sitter dessutom i en geopolitisk rävsax. Sedan Rysslands invasion av Ukraina har Kazakstan gått en svårnavigerad balansgång mellan Ryssland och väst, skriver The Diplomat.
Astana fortsätter att beskriva Moskva som en strategisk partner, men har inte erkänt de ryska territoriella anspråken i Ukraina och har respekterat den västerländska sanktionspolitiken.
Tokajev har dessutom delvis Rysslands president Vladimir Putin att tacka för att protesterna i januari fick ett slut, då Ryssland skickade ryska styrkor inom den postsovjetiska militäralliansen ODKB för att hjälpa till.
Enligt Internationella valutafonden (IMF) lider Kazakstans Rysslandsberoende ekonomi svårt av krigets följder.