Enligt det preliminära resultatet efter söndagens presidentval får Tokajev drygt 81 procent av rösterna. Han hade fem motkandidater som samtliga är nästan okända för den breda massan. Någon stark opposition förekommer inte.
Tokajev handplockades 2019 som efterträdare av landsfadern Nursultan Nazarbajev.
"Jag gratulerar er verkligen till denna tydliga seger i presidentvalet", skriver Nazarbajev på sin webbplats.
Mentorn lovordar också "breda reformer och nya initiativ" under Tokajevs styre, samt "den beslutsamhet och vishet ni visade under de kritiska timmar då vårt lands självständighet stod på spel".
Bytte namn igen
Nazarbajev syftar på de landsomfattande protester mot det hårdföra styret som bröt ut i januari. Presidenten visade då sin brutala sida, genom att beordra säkerhetsstyrkor att "skjuta för att döda", strypa all kommunikation med omvärlden samt be den mäktige grannen Ryssland om hjälp med att slå ned upproret.
Men sedan överraskade Tokajev. Så fort regimkritiken krossats, till priset av minst ungefär 250 döda, krävde den kazakstanske presidenten att den ryske kollegan Putin skulle ta hem sina soldater. Och en intern upprensning inleddes, där Nazarbajevs förtrogna tvingades bort från maktens grytor i det energirika landet.
Huvudstaden fick tillbaka sitt gamla namn Astana, efter att 2019 ha döpts om till Nur-Sultan för att hedra Nazarbajev.
Tog emot ryssar
På ett toppmöte i S:t Petersburg i juni kritiserade Tokajev öppet mötesvärden. Sida vid sida med Putin sade den kazakstanske presidenten att ett erkännande av separatistområden "leder till kaos" – en tydlig markering mot Rysslands Ukrainapolitik sedan krigsstarten 2014.
Och när många i Ryssland sedan försökte komma undan krigsmobilisering öppnade Tokajev den 750 mil långa landsgränsen, och manade alla kazaker att "ta bra hand om" flyende ryssar.
Trots den skakiga relationen kom det på måndagen gratulationer från Moskva. "Ni har fått ett tydligt mandat från era medborgare, som öppnar nya möjligheter att genomföra den nationella utveckling ni för framåt", skriver Putin till Tokajev.
Samtidigt har den 69-årige kazakiske ledaren lyckats behålla bra förbindelser med mäktiga vänner. Såväl Europeiska rådets ordförande Charles Michel som påve Franciskus har kommit på besök trots våldsamheterna i vintras.
Gyllene år
Inte minst valde ledaren för supermakten Kina att göra sin första utlandsresa efter pandemin till Astana. Xi Jinping kom till ett toppmöte inom organisationen SCO i september, men förlängde också vistelsen för att göra ett formellt statsbesök.
– Oavsett hur de internationella förhållandena ändras kommer vi att starkt stödja Kazakstan, lovade Xi.
Astana har ett symbolvärde för den kinesiske ledaren, eftersom det var där han 2013 presenterade den gigantiska infrastruktursatsningen "Nya Sidenvägen", eller som det kallas på engelska Belt and Road Initiative (BRI).
I en kommuniké sade Tokajev och Xi att deras samarbete ska resultera i "30 gyllene år".