Kenyaner förväntar sig kunglig ursäkt

Kung Charles bör be om ursäkt för de övergrepp Storbritannien utsatte Kenya för under kolonialstyret, anser en kenyansk människorättsorganisation. Uppmaningen kommer två dagar innan kungaparet besöker landet.

En kenyan läser tidningen Daily Nation med ett porträtt av Storbritanniens kung och texten "det mörka förflutna" inför kungaparets besök.

En kenyan läser tidningen Daily Nation med ett porträtt av Storbritanniens kung och texten "det mörka förflutna" inför kungaparets besök.

Foto: Sayyid Abdul Azim/AP/TT

Kenya2023-10-30 01:47

"Vi uppmanar kungen att för den brittiska regeringens räkning utfärda en villkorslös och otvetydig offentlig ursäkt (i motsats till de mycket försiktiga, självbevarande och skyddande uttalandena om ånger) för den brutala och omänskliga behandlingen som kenyanska medborgare utsatts för", skriver icke-statliga Kenyas människorättskommission.

Kungens besök i den östafrikanska nationen är hans första besök till en nation som ingår i Samväldet.

Enligt Buckingham Palace förväntas Charles ta itu med de "mer smärtsamma aspekterna" av Storbritanniens historiska relation med Kenya – exempelvis mau mau-upproret som slogs ner av kolonialstyret under 1950-talet och medförde att omkring 10 000 människor dödades.

"Hans majestät kommer att avsätta tid under besöket för att fördjupa sin förståelse för de oförrätter som folket i Kenya lidit under denna period."

Vidare kräver den kenyanska organisationen "effektiva skadestånd" och att Kenyas president William Ruto ska prioritera detta i mötena med kungen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!