Tusentals delegater – statschefer, ministrar och företagsledare – befinner sig i Nairobi i Kenya där Afrikanska unionens klimattoppmöte pågår till och med onsdag. Kontinentens 1,3 miljarder invånare är bland de hårdast drabbade av klimatförändringen, trots att de bidragit minst till de utsläpp som värmer planeten.
Men toppmötet ska visa att Afrika "inte bara är ett offer" utan en kontinent med lösningar för världen, enligt ordförande Joseph Nganga. Omkring 60 procent av världens förnybara energitillgångar och mer än 30 procent av mineralerna som är nyckeln till förnybar koldioxidsnål teknik finns här, enligt nyhetsbyrån AP.
– Vi är inte bara en kontinent rik på resurser. Vi är ett kraftpaket med outnyttjad potential, ivriga att involveras och rättvist konkurrera på de globala marknaderna, säger Kenyas president William Ruto.
Brist på pengar
Men utmaningarna är stora, i synnerhet på grund av stora skuldfällor och brist på finansiering. Missnöjet är stort över att rikare länder ännu inte lever upp till sitt löfte om 100 miljarder dollar om året i klimatfinansiering till utvecklingsländer.
Under tiden äter klimatförändringarnas effekter "obevekligt upp" Afrikas ekonomiska framsteg och gör så att kontinenten tappar 5-15 procent i BNP-tillväxt varje år, enligt Ruto. Presidenten efterlyser globala samtal om koldioxidskatt för de länder som släpper ut mest.
– De som producerar skräpet vägrar betala notan, säger han, enligt AP.
Afrikanska länder kan producera tillräckligt mycket ren energi för att täcka såväl kontinentens behov som att exportera den utomlands, konstaterar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
– Men då behöver Afrika massiva investeringar, säger hon på mötet.
På tisdagen lovade Förenade arabemiraten, som står värd för FN:s klimattoppmöte COP28 i Dubai senare i år, att investera 4,5 miljarder dollar i ren energi i Afrika.
"Universellt hot"
I samband med mötet uppmanar flera aktörer de största utsläppsländerna Kina och USA att lägga sina meningsskiljaktigheter åt sidan för att tillsammans tackla den globala uppvärmningen.
– Jag hoppas att Kina och USA kan komma samman (när det gäller klimatförändringarna). Klimatet är ingen bilateral fråga, det är ett universellt hot mot planeten, säger USA:s klimatsändebud John Kerry, enligt nyhetsbyrån AFP.