Bröt coronalag – förödmjukades inför publik

Fyra personer som misstänks ha brutit mot Kinas coronaregler har visats upp för en stor folksamling i provinsen Guanxi i södra Kina, enligt statskontrollerade tidningen Guangxi News.

Kina2022-01-01 06:15

På bilder från händelsen i staden Jingxi syns personerna iklädda skyddsdräkter, munskydd och visir, och bärande på en skylt med en bild på deras ansikten och namn. Två poliser står på var sida om de misstänka och beväpnad kravallpolis står i en ring mellan dem och folkmassan. Personerna ska också ha letts genom staden.

Kina gjorde det olagligt att förödmjuka någon offentligt redan 2010 efter årtionden av påtryckningar från människorättsorganisationer. Men fenomenet har återkommit under pandemin sedan lokala regeringar försöker leva upp till landets "nollvision" mot covid-19.

Händelsen har lett till kritik i såväl sociala medier som i tidningen Beijing News, som ägs av Kommunistpartiet. Beijing News skriver att även om Jinxi är "under en enorm press" för att hindra att coronasmitta kommer in i landet "bryter åtgärderna allvarligt mot rättsstatens anda och kan inte tillåtas hända igen".

Personerna anklagas för att ha fört migranter olagligt över gränsen och därmed brutit mot coronaregler. Jingxi ligger nära gränsen till Vietnam.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!