Covid bromsar ekonomin sedan Kina bytt fot

Nedgång i ekonomin kan mätas på många sätt. Trafikstockningar till exempel. De är nästan bara hälften så svåra som normalt i 15 av Kinas största städer, konstaterar nyhetsbyrån Bloomberg. Samtidigt har intensivvården på sjukhus blivit överbelagd och det är kö till krematorierna.

Askan efter en avliden familjemedlem sveps i rött vid ett krematorium i Peking. Dödsfallen har ökat kraftigt sedan covidrestriktionerna släpptes.

Askan efter en avliden familjemedlem sveps i rött vid ett krematorium i Peking. Dödsfallen har ökat kraftigt sedan covidrestriktionerna släpptes.

Foto: Ng Han Guan/AP/TT

Kina2022-12-23 13:08

Detta sedan regimen i en kovändning övergav nolltoleransen för covidsmitta den 7 december efter ilskna folkliga protester mot att man ditintills låst hela stadsdelar vid minsta tecken på lokala utbrott av covid-19.

Hela 248 miljoner människor blev sjuka i covid i Kina under de första 20 dagarna i december, enligt läckor från ett internt möte inom den högsta sjukvårdsledningen i onsdags, uppger Bloomberg. Av dessa tros 37 miljoner ha insjuknat under en enda dag.

Det är oklart vad statistiken grundas på, eftersom covidtest inte längre är obligatoriskt och sjukfall inte måste registreras. Myndigheten har inte besvarat Bloombergs frågor om detta.

Men man ser tydligt att öppningen på kort tid har lett till enormt många fler sjuka – vilket i sin tur minskat produktionen i företagen.

Försvagad produktion

Som indicium på ekonomisk verksamhet mäter Bloomberg trafikstockningar i 15 större städer i Kina, med nivån i januari 2019 – innan covid-19 blev en pandemi – som normalnivå. Och nu är biltrafikproblemen bara 56 procent av den nivån. Endast under nyårssemestern i februari har det legat så lågt. Inte ens under nedstängningarna i Shanghai var detta trafikindex så svagt.

– Den snabba ökningen av covid-19-sjukfall sedan restriktionerna lättades kommer att fortsätta tygla den ekonomiska aktiviteten under december och januari, säger Guan Yi Low på investmentbolaget M&G till Bloomberg.

Ekonomer räknar med att konsumenterna blir de som ger ekonomin nytt liv så småningom, eftersom de sparade ovanligt mycket under pandemin. Men det kan bli svajigt ett bra tag framöver.

Chefsekonom Chen Qin på datakonsultföretaget Metro Data Tech tror enligt Bloomberg att smittan kan börja minska i de flesta städer i slutet av januari, en beräkning baserad på sökningar på internet.

Entrén blev covidavdelning

Med sin extrema nolltolerans mot covid köpte sig Kina tid för att kunna bemöta smittspridningen, skriver nyhetsbyrån AP. Men nu med den plötsliga nya rörligheten i december ser man följderna av att delar av befolkningen inte är tillräckligt vaccinerade. Sjukvården räcker inte till. Officiellt har 90 procent av landets 1,4 miljarder invånare vaccinerats, men bara 60 procent har fått en andra dos och det är främst de yngre, arbetande generationerna som vaccinerats.

AFP:s reporter som gjort sjukhusbesök i Chongqing på fredagen såg hur hela entrén till Folksjukhus nummer 5 gjorts om till en tillfällig covidmottagning: ett dussintal sängar där gamla låg med dropp. I ett rum intill satt och låg 40 medelålders och äldre, några med dropp och ganska många som hostade. En sjuksköterska sade att de alla hade covid. På akutmottagningen väntade ett 50-tal, varav flera sade att de hade covid. Den som var först i kön sade sig ha väntat en timme på att bli mottagen.

Trångt på krematoriet

Samme reporter besökte ett krematorium torsdag kväll och såg 40 döda lämnas på två timmar.

Högsta kinesiska sjukvårdsledningen hävdar enligt AP att landet nu har 10 IVA-platser per 100 000 invånare mot fyra per 100 000 den 22 november. Men det ifrågasätter chefen för lungavdelningen på Wuhans universitetssjukhus,Yu Changping:

– Antalet kan omöjligt ha ökat så snabbt på så kort tid, säger han till AP.

Han säger också att nästan alla deras läkare har blivit smittade, pressade som de blivit av att ha fått så många patienter på väldigt kort tid.

Om även människor med milda symptom söker sig till sjukhus så kommer vården att krascha, säger en annan läkare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!