Därför lägger sig Kinas unga ner på rygg

Arbetsdagarna är långa, fastighetspriserna höga och samhällets krav ses som orimliga. I protest mot glåmiga framtidsutsikter hörsammar många unga kineser trenden "tang ping" – att ligga ner platt.

Arbetare i tekniksektorn på en mässa i Kinas huvudstad Peking i våras.

Arbetare i tekniksektorn på en mässa i Kinas huvudstad Peking i våras.

Foto: Ng Han Guan/AP/TT

Kina2021-06-28 05:00

– Det är hett bland universitetsstudenter, konstaterar 19-åriga Jane Peng från Shaoguan för nyhetsbyrån AP.

– Det är som om vi plötsligt vaknat och ser en ny väg framåt.

Tang ping rapporteras locka såväl frustrerade tjänstemän i städer som unga elever och par som står i begrepp att bilda familj. T-shirts med texten "Gör inget, ligg platt-unga" säljer som smör och inställningen diskuteras flitigt i sociala medier – innan posterna raderas, ofta av användarna själva eller Pekings censorer.

Jobbar från nio till nio

Proteströrelsen rapporteras nämligen oroa det kommunistiska styret. Peking fruktar att landets ekonomiska hjul stannar upp om inte medborgarna rättar in sig i ledet och arbetar hårt– och helst även skaffar fler barn.

Nyligen ändrades tvåbarnspolicyn, nu tillåts tre barn per familj. Fertiliteten i Kina är nere på 1,3 barn per kvinna, vilket inte anses räcka för att upprätthålla en stabil befolkningsmängd och arbetskraft i världens näst största ekonomi.

Men det är inte lätt att leva upp till Pekings krav.

– Fastighetspriserna har stigit i höjden och skillnaderna mellan de sociala klasserna bara ökar, säger 35-åriga Elaine Tang, som arbetar för ett teknikbolag i Guangzhou, till AP.

Hon har varit gift i sju år men ännu inte bildat familj.

– Allt fler i arbetarklassen, som vi, måste jobba från nio på morgonen till nio på kvällen sex dagar i veckan. Och vi har ändå inte råd att lägga handpenning på ett boende eller skaffa barn.

Mentalt fri?

Det finns olika teorier om hur tang ping uppkommit. En handlar om internetanvändaren "Kind-hearted Travellers" (ungefär den godhjärtade resenären) inlägg om att "ligga platt är rättvisa".

Användaren, som uppenbarligen hoppat av sin utstakade bana och levde på motsvarande 270 kronor i månaden, kopplade sin nyfunna enkla tillvaro till de gamla grekernas filosofi och skrev att han kände sig fysiskt frisk och mentalt fri, skriver bland annat den singaporianska dagstidningen The Straits Times.

Att ligga platt kopplas också till mer allmänna idéer som spridits via digitala diskussionsforum och den kinesiska mikrobloggsajten Weibo, rapporterar brittiska BBC. I flera inlägg beskrivs det som vishet att liggandes reflektera över tillvaron.

En undersökning som just Weibo gjorde i maj fann att 61 procent av de 241 000 deltagarna lockades av ligga platt-rörelsen.

En e-handelsajt i Shanghai där en ung anställd avled 2018. Efter dödsfallet hamnade branschens långa arbetsdagar i fokus.
En e-handelsajt i Shanghai där en ung anställd avled 2018. Efter dödsfallet hamnade branschens långa arbetsdagar i fokus.
Fakta: Oroande befolkningstrend i Kina

Kina räknar sin befolkning var tionde år, senast i slutet av 2020. Denna gång samlades för första gången det mesta av informationen in via nätet.

Det officiella resultatet blev att Kina nu har 1,41 miljarder invånare. Ökningen den senaste tioårsperioden är mer än fem procent – men det innebär den långsammaste folkökningstakten i landet sedan 1960-talet.

De stora problemen ligger i fördelningen. Åldersgruppen 15–59 år minskade med nästan sju procentenheter jämfört med föregående tioårsperiod, medan gruppen över 60 år ökade med mer än fem procentenheter.

Kanske ännu värre är att möjligheten till två barn, som diktaturen införde 2016, inte verkar hjälpa. Landets födelsetal har sedan dess gått ned, inte upp. Det tros bland annat bero på att färre gifter sig, att familjer i storstäder har svårt med de extra kostnader som barn innebär och att allt fler kvinnor väntar med, eller helt avstår från, att skaffa barn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!