Dödligaste dagen hittills i Shanghai

Söndagen var den dödligaste dagen hittills i Shanghai under pandemin sedan 39 covidrelaterade dödsfall noterades i miljonstaden.

Utställningscenter har byggts om till lokal för covidsmittade i Shanghai. Arkivbild.

Utställningscenter har byggts om till lokal för covidsmittade i Shanghai. Arkivbild.

Foto: Yang Youzong/AP/TT

Kina2022-04-24 14:35

Sedan det stora omikronutbrottet började för snart två månader sedan i Shanghai, en stad med 26 miljoner invånare, har flera hundratusentals bekräftade positiva fall rapporterats in men färre än 100 covidrelaterade dödsfall har noterats.

De tidigare rapporterade dödstalen i Kina har kunnat ifrågasättas när det har funnits strikta kriterier för att koppla dödsfall till särskilda sjukdomar, särskilt covid-19. Myndigheterna har nu ändrat hur man räknar positiva fall vilket kan förklara diskrepansen i de rapporterade dödstalen.

Smittan sprids snabbt trots de strikta pandemiåtgärder som har vidtagits i Shanghai, med masstestning och en nästan fullständig nedstängning som har varat i snart en månad. Åtgärder som starkt har ifrågasatts när det bland annat har varit svårt för invånarna att få tag på mat och att smittade barn har isolerats från sina föräldrar.

Enligt de senaste rapporterna har huvudingångar till byggnader där positiva fall upptäckts förseglats och i flera stadsdelar i Shanghai har olika stängsel i metall satts upp för att stänga av mindre gator och runt bostadshus.

Under söndagen har 21 796 nya fall av covid-19 rapporterats i hela Kina.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!