Efter protesterna – Kina lättar restriktioner

Kina lättar på vissa restriktioner i ett försök att dämpa protesterna. Vaccinationstakten ska också öka för äldre, sedan antalet smittade snabbt ökat. Men polisnärvaron i flera av de större städerna är massiv, vilket lett till att planerade protester uteblivit.

En kvinna värmer sina händer i iskylan i Peking under tisdagen. Universitet skickar hem sina studenter, och stor polisnärvaro i storstäder ska förhindra nya protester.

En kvinna värmer sina händer i iskylan i Peking under tisdagen. Universitet skickar hem sina studenter, och stor polisnärvaro i storstäder ska förhindra nya protester.

Foto: Andy Wong/AP/TT

Kina2022-11-29 05:30

Pekings nationella hälsokommission meddelar att man kommer att "accelerera vaccinationstakten för människor över 80, och fortsätta med åldersgrupperna 60–79". En särskild arbetsgrupp ska inrättas för ändamålet.

Färre än 66 procent av kineser över 80 år är fullt vaccinerade, uppger kommissionen på en pressträff. Det finns ännu inget mRNA-vaccin som godkänts för allmän användning i landet.

Under tisdagen rapporterades 38 421 nya smittofall, vilket är något färre än under helgens rekordsiffror.

Avspärrningar tas bort

Vissa virusrestriktioner lättas också i ett försök att dämpa den senaste tidens växande protester mot landets nollpolicy och de strikta covidrestriktionerna. Bland annat ska avspärrningar inte längre sättas upp i stadsdelar i Peking där nya smittofall upptäcks, meddelar stadens myndigheter.

– Passager måste hållas öppna för medicinska transporter, nöd- och räddningssituationer, sade Wang Daguang, ansvarig för epidemikontroll i staden.

I industristaden Guangzhou behöver samtliga boende inte längre genomgå masstestning.

Tyst i storstäder

Stor polisnärvaro och kallt väder har fått kinesiska storstäder som Peking och Shanghai att tystna under tisdagen, efter omfattande demonstrationer.

Enligt AFP-journalister i Shanghai och Peking fanns hundratals polisfordon och poliser utplacerade i städernas centrum. Enligt en 17-årig förbipasserande är det dags att överge "nolltoleranspolitiken".

– Den dödar fler människor än covid, säger han och vittnar om att han omringats av poliser när han passerade området.

Under helgen spred sig protesterna till flera städer, efter det att tio människor omkommit i en brand i staden Ürümqi. Många påstår att restriktionerna förvärrade lägenhetsbrandens konsekvenser.

Men flera demonstrationer som planerats på måndagen och tisdagen rann ut i sanden, och journalister i storstäderna noterade hundratals poliser och fordon på gatorna. Det finns uppgifter om att människors mobiltelefoner kontrolleras när de stoppas.

Personer som deltog i demonstrationer i helgen uppger att de fått samtal från myndigheterna, som krävt att de ska redogöra för sina förehavanden.

Demonstration i Hongkong

I Hongkong har omkring 50 studenter från Fastlandskina hållit en stillsam demonstration i solidaritet med sina landsmän. Studenterna, som dolde sina ansikten, skanderade ungefär "Inga PCR-test men frihet", och "Motstånd mot diktaturen, förbli inte slavar".

Protesten är den största på ett år i Hongkong, där en prodemokratisk rörelse och omfattande demonstrationer tidigare slogs ner och Pekingregeringen kopplade ett hårdare grepp.

– Om inte människor på fastlandet kan tolerera det längre, kan inte jag heller göra det, sade 29-årige James Cai och höll upp ett vitt pappersark, en symbol för motståndet.

Universitetet Tsinghua i Peking samt flera universitet i syd skickar hem studenter, trots att samhällets covidpolicy är emot resor. Anledningen uppges vara att "skydda studenterna" mot covid.

Det är oklart hur många människor som gripits i samband med protesterna sedan i fredags.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!