Efter torkan – tiotusentals flyr regn i Kina

Tiotusentals människor har tvingats lämna sina hem och ta sig till säkrare områden efter att skyfall har lett till stor risk för översvämningar i sydvästra Kina.

Människor gick nyligen i en uttorkad flodbädd i Chongqingprovinsen i sydvästra Kina. Nu har regnet kommit och översvämningar befaras. Arkivbild.

Människor gick nyligen i en uttorkad flodbädd i Chongqingprovinsen i sydvästra Kina. Nu har regnet kommit och översvämningar befaras. Arkivbild.

Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

Kina2022-08-29 09:03

I delar av provinserna Sichuan och Chongqing väntas omfattande regn åtminstone fram till och med tisdagen. I storstaden Chongqing har en översvämningsvarning utfärdats.

Runt 61 000 människor har flyttats av myndigheterna i Sichuan sedan söndagskvällen, rapporterar statsstyrda tv-bolaget CCTV. I närheten av staden Guangyuan har 18,8 centimeter regn rapporterats i ett samhälle som tidigare varit bland de platser som drabbats hårdast av torkan.

Området har under den största delen av sommaren drabbats hårt av värme och torka. Temperaturerna nådde 40 grader i vad som ska vara den kraftigaste värmeböljan i landet sedan statistik började föras 1961.

Väderomställningen till svalare väder och regn leder till faror, men är också välkommen eftersom regnet kan hjälpa bönder vars grödor börjat vissna i den utdragna torkan. Flera fabriker har nu också kunnat börja driva sin verksamhet fullt ut igen efter två veckors elrestriktioner på grund av minskad vattenkraft.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!