"Episk" ojämlikhet – Xi vill minska klyftorna

Överdådiga löner ska justeras för att få bukt med den ökade ojämlikheten i Kina. Den varningen riktar president Xi Jinping till landets superrika, rapporterar The Guardian. Men den nya given gäller knappast alla, påpekar en Kinakännare.

Kinas president, Xi Jinping lovar att hantera de ökade klyftorna i landet genom att "justera alltför höga löner". Arkivbild.

Kinas president, Xi Jinping lovar att hantera de ökade klyftorna i landet genom att "justera alltför höga löner". Arkivbild.

Foto: Ju Peng/AP/TT

Kina2021-08-19 05:08

Vid ett möte med landets ekonomi- och finanskommission ska Xi Jinping bland annat ha sagt att regeringen borde "uppmuntra höginkomsttagare och företag att ge tillbaka mer till samhället", enligt rapporter från statliga medier.

Kommissionen uppger att den avser fortsätta sin "gemensamma välfärdsagenda". Frågan har hamnat i fokus för Kinas beslutsfattare efter rapporter om internt missnöje inom Kommunistpartiet med landets nya klass av rika entreprenörer.

"Behöver minska"

Den ekonomiska ojämlikheten i Kina är "episk", säger Niklas Swanström, chef för institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik (ISPD). Han påpekar att landet har några av världens absolut rikaste människor, men även några av de fattigaste.

– De behöver minska klyftorna för att stävja social oro.

Xis uttalanden kan ses som en del av Pekings kraftfulla försök att tygla landets största privata företag. Hårdare kontroll av finanssektorn och striktare miljöregler för industriföretag har lett till sjunkande aktiekurser på Shanghaibörsen.

Som följd har Kinas rikaste pampar fått se sina förmögenheter krympa. Det totala nettovärdet för ett tjugotal kinesiska miljardärer inom teknik och bioteknik har minskat med 16 procent sedan slutet av juni, visar analyser av Financial Times.

Höjd förmögenhetsskatt

– Kina har haft en strategi att minska klyftorna och de har minskat den absoluta fattigdomen i landet. Men jag kan inte riktigt se vad Xi Jinping ska göra för att minska dem radikalt, säger Swanström.

Xi förväntas föreslå såväl höjd förmögenhets- som inkomstskatt. Samtidigt väntas lönerna höjas inom offentlig sektor, för att motverka korruption bland offentliga tjänstemän.

– Det betyder inte att man skapar ekonomiskt jämlikt samhälle. Det finns fortfarande en enorm skillnad mellan de privilegierade kineserna och de icke-privilegierade, och det kommer att finnas så länge man inte kan följa upp det oberoende av staten, säger Swanström, och fortsätter:

– Korruptionen är endemisk i Kina. De har gjort saker för att bekämpa korruption, men då har det framför allt slagit mot politiska motståndare. Jag tror inte att lojala följare kommer att påverkas.

"Väldigt selektivt"

Det är mot den bakgrunden Xis besked ska ses.

– Man tänker inte minska maktutrymmet för sig själv eller sin allierade. Utan tvekan är det väldigt selektivt, säger Swanström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!