Kinas stora militärövning inleddes dagen efter att Nancy Pelosi, talman i USA:s representanthus, besökte Taiwan. Kina hade varnat för att besöket skulle få allvarliga konsekvenser och militärövningen ses som en skarp markering från jättelandet.
Men även om övningen, som är den största hittills, ses som en reaktion på toppolitikerns besök är det knappast den enda orsaken till att den blir av. Det är antagligen en övning som den kinesiska armén – Folkets befrielsearmé som på engelska förkortas PLA – har planerat ett tag, säger Niklas Swanström, chef för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik (ISPD).
– Det här är ingenting som PLA slänger ihop på en kafferast bara för att Pelosi kom, utan det är klart att det har funnits planer på att genomföra den här övningen under längre tid, säger han.
Att Kina övar för att ta över Taiwan är inte nytt. Hotbilden har varit allvarlig länge. Niklas Swanström tror att Kina nu tar två steg framåt för att senare kanske backa ett steg, men då har trycket på Taiwan ändå ökat.
– Kina kan hävda att man backar för fredens skull men i verkligheten så har man ökat trycket och ökat krisen för Taiwan över tid. Det här är mycket ett spel för gallerierna, säger han.
Skarp ammunition
Det faktum att Kina använder skarp ammunition under övningen väcker oro på flera håll.
Ett fullskaligt krig är knappast Kinas plan, eftersom det skulle innebära stora politiska och ekonomiska konsekvenser, tror Niklas Swanström. Men han poängterar att det alltid finns en risk för misstag, och han anser att agerandet är "oansvarigt" från kinesisk sida.
Niklas Swanström ser upptrappningen som en händelseutveckling som antagligen hade kommit förr eller senare, men som nu skyndats på. Och även om Kina inte väljer att inleda ett fullskaligt krig finns det mycket annat landet kan väja att göra.
– Man kan tänka sig småskaliga militära operationer, att man tar över till exempel öar. Det finns ett gränsland från en fullskalig operation till att göra ingenting, och i det området tror jag att Kina kommer att vara aggressivt, säger han.
Tydligare linje
Kinas press på Taiwan har ökat i många år men den här gången är eskaleringen väldigt snabb. Det kan göra att det internationella samfundet reagerar starkare och har en tydligare linje i frågan.
Militärövningen fördöms internationellt, men frågan för det internationella samfundet handlar inte om ifall Taiwan ska vara självständigt eller inte, utan om att den här typen av konflikter måste lösas med fredliga medel.
De kritiska uttalandena från omvärlden kommer dock knappast att påverka hur Kina agerar mot Taiwan, säger Niklas Swanström.
– Men man måste fördöma det här, även om det kanske är ett slag i luften.
– Sedan är det inte upp till oss att bestämma om Taiwan är ett land eller inte, det är upp till taiwaneserna att bestämma.