Expert: Kina visar militära muskler mot USA

Kinas hotfulla övningar kring Taiwan är en uppvisning i ny kraftfull militär kapacitet. De fortsatta operationerna är också en markering mot USA:s förmåga i regionen, tror en Kinakännare.
–Peking har visat att man är kapabel att införa en blockad mot Taiwan.

En kinesisk stridspilot under övningar utanför Taiwan i söndags. Bilden kommer från den statliga kinesiska nyhetsbyrån Nya Kina.

En kinesisk stridspilot under övningar utanför Taiwan i söndags. Bilden kommer från den statliga kinesiska nyhetsbyrån Nya Kina.

Foto: Wang Xinchao/Nya Kina/AP/TT

Kina2022-08-09 05:00

Kinas militära uppvisning – landets största övning hittills runt den demokratiska ön – har inbegripit totalt 66 stridsflygplan och 14 stridsfartyg, enligt det taiwanesiska försvarsdepartementet.

Inga direkta kränkningar av taiwanesiskt territorialvatten har rapporterats. Men Kinas militär uppges ha rört sig närmare Taiwan än någonsin tidigare, och dessutom använt sig av skarp ammunition.

Övningarna har även ägt rum utanför öns östra kust. Det har inneburit att landet varit omringat i en simulerad blockad, som i ett skarpt läge skulle kunna skära av militärt stöd till Taiwan från exempelvis USA.

– Det här är den första riktigt stora övningen där man haft ett samspel mellan mark-, sjö- och luftstyrkor. Och den ser ut att ha gått ganska bra, säger Niklas Swanström, chef för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik (ISPD).

Nya övningar

Kina har beskrivit övningarna som ett svar på den amerikanska toppolitikern Nancy Pelosis besök i Taiwan i förra veckan. Peking, som ser Taiwan som sitt eget territorium, hade varnat för att besöket skulle få skarpa konsekvenser. Många bedömare tror dock att Kina planerat övningarna under en längre tid.

Syftet med att trappa upp situationen kan vara att skapa ett permanent högre tryck mot Taiwan, tror Niklas Swanström.

– Om den här typen av provokationer normaliseras över tid så ser vi en ganska extrem försämring av det säkerhetspolitiska läget i regionen.

Övningarna väntades avslutas i söndags.

Men på måndagen aviserades en ny operation i närheten av Taiwan. Det rör sig om övningar mot ubåtar samt flygangrepp mot mål i havet, uppger den kinesiska militären.

Rubbad maktbalans

Det kan handla om en uppvisning i hur man skulle bemöta en potentiell amerikansk militärinsats till stöd för Taiwan vid en kinesisk invasion, tror Swanström.

– Det är en ganska tydlig markering att man riktar in sig mot just sjöstridskrafter som USA är ganska bra på.

Tecken finns på att den militära maktbalansen mellan stormakterna börjat förskjutas. Mycket har hänt sedan den så kallade tredje Taiwansundskrisen 1996 då kinesiska robottester i området ledde till en militär styrkedemonstration mellan Peking och Washington.

Den gången blev USA:s överläge tydligt då Kina fick backa tillbaka efter att Bill Clinton beordrat amerikanska hangarfartyg att spänna musklerna i sundet.

– Kinas militära förmåga har ökat radikalt sedan dess. Man har gjort enorma framsteg rent tekniskt, säger Swanström.

Saknar stridserfarenhet

Det är dock oklart hur effektivt Peking skulle kunna använda sina stridskrafter vid en fullskalig konflikt. Senaste gången Kina förde krig var 1979 då man attackerade grannlandet Vietnam.

– Och då gick det inte så bra. Så man saknar en hel del erfarenhet.

USA:s närvaro i regionen, med viktiga militärbaser på japanska öar i närheten av Taiwan, lär fortfarande verka avskräckande mot en kinesisk invasion. Och Taiwan har under lång tid förberett sig på att försvara ön från en attack. Under tisdagen och torsdagen tränar den taiwanesiska militären på att slå tillbaka en landstigningsattack.

– Jag tror att vi kommer att få se betydligt fler provokationer, och mindre militära konflikter mellan Kina och Taiwan framöver. Men en fullskalig invasion undviker man nog, åtminstone på kort sikt, säger Niklas Swanström.

– Det är dock viktigt för omvärlden att inse att Kina nu har flyttat fram sina positioner ganska markant.

Fakta: Taiwan

Taiwan består av en huvudö och flera mindre öar i Stilla havet, öster om det asiatiska fastlandet.

Nationen fungerar i praktiken som en självständig och demokratisk stat, men erkänns som sådan av endast en handfull länder. Kina ser Taiwan som en utbrytarregion som ska ingå i Kina.

Kina accepterar inte att andra länder har relationer med både Peking och det taiwanesiska styret i Taipei.

Taiwans 23 miljoner invånare har länge levt med hotet om en invasion, men det har intensifierats under Xi Jinpings tid som president i Kina.

USA har valt att av strategiska skäl inte tydligt säga om man kommer att försvara Taiwan vid ett angrepp från Kina.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!