Människorättschefen Volker Türk var skarp i sina ordalag när han krävde att Peking agerar i frågan om efterlevnad av mänskliga rättigheterna i provinsen Xinjiang. Türk uttryckte "djup oro" över läget i provinsen där många invånare tillhör minoritetsgruppen uigurer.
Utspelet på tisdagen i Genève följer upp den mycket kritiska rapport som Türks företrädare Michelle Bachelet publicerade som sista gärning som människorättschef.
Inlett samtal
– När det gäller Kina så har vi inlett samtal med en rad aktörer för att följa upp olika frågor som rör mänskliga rättigheter, sade Türk i ett tal när FN:s råd för mänskliga rättigheter samlades.
– Mitt kansli har dokumenterat sådant som inger djup oro i Xinjiangprovinsen – vi har noterat omfattande godtyckliga frihetsberövanden och pågående splittringar av familjer. Vi har gett viktiga rekommendationer som kräver konkret uppföljning.
FN:s oro gäller bland annat behandlingen av både uigurer och av tibetaner som också är en betydande minoritetsgruppen i Xinjiang.
Företrädaren Bachelet lämnade en rapport om läget i provinsen efter en resa i Kina i slutet av maj 2022. Enligt uppgifter försökte Kina stoppa hennes officiella rapport.
Oro över Hongkong
Men FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, som är Türks officiella titel, lade också till ett direkt påpekande om utvecklingen i Hongkong till Peking:
– Vi hyser också oro över de omfattande restriktioner av civilsamhället generellt, vilket inkluderar godtyckliga gripanden av försvarare av mänskliga rättigheter och advokater, och hur de nationella säkerhetslagarna påverkar Hongkong.
Türk hänvisade till den lag som Peking införde i Hongkong 2020 som inskränkte möjligheten till bland annat regimkritiska protester.