Kanada har anklagat Kina för gisslandiplomati. Kina har förnekat att det funnits någon koppling mellan fallen.
– Det Kina gjorde var en oundviklig vedergällning, konstaterar Börje Ljunggren, författare och tidigare ambassadör i Peking till TT.
Den röda mattan låg utrullad när Meng Wanzhou landade i Shenzhen i Kina vid 16-tiden svensk tid. Någon timme innan hade premiärminister Justin Trudeau välkomnat de två spionanklagade kanadensarna Michael Kovrig och Michael Spavor vid flygplatsen i Calgary.
– Den första reaktionen är naturligtvis en stor glädje att de är fria. Det är något fruktansvärt det de råkat ut för, säger Torbjörn Lodén, sinolog och föreståndare för Stockholm China Center.
"Väldigt sorgligt"
Samtidigt är det illavarslande att episoden visar att gisslandiplomati faktiskt fungerar, framhåller han.
– Jag fruktar att man i Peking kommer att se det som en framgång för sin diplomati. Att man kan få sina medborgare fria om man vill det, genom att ta till sådana här metoder.
Såväl Kina som Kanada firar utväxlingen som en diplomatisk seger.
– Det är väldigt sorgligt. Jag som sinolog drar mig för att besöka Kina, jag skulle inte känna mig säker, säger Torbjörn Lodén.
Frisläppandet bör ses med bakgrund av den geopolitiska maktförskjutningen mellan USA och Kina, där ny teknologi som 5G-bråket varit centralt i spänningarna mellan de två stormakterna, framhåller Börje Ljunggren.
– Kina har lyckats mycket bättre än vad någon föreställt sig teknologiskt, och kommit fram i fronten på olika avsnitt. Teknologi, inte vapenmakten, är huvudfaktorn i konkurrensen om makt och inflytande i världen, säger han.
Ett drama som vi kommer få leva med en lång tid framöver, säger Börje Ljunggren.
– Jag kan inte se framför mig dagen då relationen mellan USA och Kina inte präglas av ömsesidig misstro. Det pågår en maktförskjutning, där Kinas makt i världen ökar och USA:s reella position försvagas.
– Och det sker i en tid av en försvagad ställning för demokratin i världen.
Räkna med kinesisk respons
Frisläppandet av Meng Wanzhou och de två kanadensarna måste ändå ses som en positiv episod, i det som liknats vid ett kallt krig om positionen som ledande teknologisk supermakt, anser Börje Ljunggren.
– Man kan inte längre tänka sig att ett schackdrag från västsidan lämnas utan respons från Kinas sida. Då är det otroligt viktigt med varje gest som inte driver mot fördjupande spänningar.
Och mycket står på spel, oavsett vilken stormakt som står som vinnare.
– Förhoppningsvis kan det ha bäring på klimatfrågan och FN:s klimatmöte i Glasgow i november, säger Ljunggren.