Kina har 250 000 coronafall på tre veckor

Smittspridningen av coronaviruset har tagit ny fart i Kina. Över 253 000 nya smittofall har rapporterats de senaste tre veckorna. Kina famlar efter insatser då Kommunistpartiet tidigare lovat mindre nedstängning.

Antalet coronasmittade ökar kraftigt i Kina. Nya nedstängningar och ökad kontroll väntas.

Antalet coronasmittade ökar kraftigt i Kina. Nya nedstängningar och ökad kontroll väntas.

Foto: Andy Wong/AP/TT

Kina2022-11-22 14:07

Uppgifterna om smittspridning av covid-19 kom från kinesiska myndigheter på tisdagen. Det genomsnittliga spridningsantalet ökar dessutom, vilket sätter press på myndigheter om insatser.

Kommunistpartiet har länge hållit fast vid nolltolerans när det gäller smittspridning, och nedstängningar har åtföljts av noggranna kontroller och interneringar.

Tidigare i november lovade det styrande partiet att lätta något på reglerna.

Men med en smittspridning med omkring 22 000 nya fall per dag den senaste veckan så ökar krav på att folkrika distrikt ska isoleras. Dessutom talas det om att stänga affärer och kontor och se till att industriarbetare inte kommer i kontakt med människor utanför arbetsplatsen.

– Vissa provinser går igenom det värsta och mest komplicerade läget under den senaste treårsperioden, säger Hu Xiang som är talesperson för Kinas nationella hälsomyndighet.

Smittspridningen har tidigare rapporterats ha varit extra allvarlig i Baiyundistriktet i södra Guangzhou, med 3,7 miljoner invånare. Invånare i distriktet får bara lämna sina bostäder för att testa sig eller i nödsituationer. Även delar av storstaden Shijiazhuang, med elva miljoner invånare, rapporteras ha stängts ned.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!