– Kina kommer att träda fram och stötta utvecklingsländer i att ta fram grön energi med låga koldioxidutsläpp och kommer inte att bygga nya kolkraftsdrivna projekt utomlands, sade ledaren under sitt förinspelade tal i FN:s generalförsamling på tisdagen, där han också underströk jättenationens fredliga avsikter i det internationella samspelet.
Uttalandet påverkar den planerade expansionen av kolkraft i länder som Bangladesh, Indonesien, Vietnam och Sydafrika.
Kinesisk finansiering till ett värde av 50 miljarder dollar, motsvarande över 434 miljarder kronor, har öronmärkts för 44 kolkraftverk utomlands, enligt den amerikanska tankesmedjan Global Energy Monitor (GEM).
Om dessa projekt stoppas kan framtida koldioxidutsläpp minska med 200 miljoner ton årligen, enligt GEM.
Möts av glädje
Sydkorea och Japan har sedan tidigare lämnat liknande löften om utfasning av kolkraftsprojekt utomlands. Enligt USA:s klimatsändebud John Kerry har samtal pågått för att få Kina att ställa sig i ledet.
"Jag gläds över att höra att president Xi tagit detta viktiga beslut", säger Kerry i ett uttalande.
Alok Sharma, chef för FN:s klimatmöte COP26 i höst, är också positiv till tisdagens besked.
"Det är tydligt vartåt det barkar för kolkraft. Jag välkomnar president Xis åtagande att sluta bygga kolprojekt utomlands, som varit en viktig samtalspunkt under mitt besök i Kina", skriver Sharma, som besökte landet tidigare i september, på Twitter.
Även FN:s generalsekreterare António Guterres välkomnar Kinas beslut.
"Att snabba på utfasningen av kol är den enskilt viktigaste åtgärden att ta för att hålla 1,5-gradersmålet från Parisavtalet inom räckhåll", skriver han i ett uttalande.
Fortfarande kolberoende
Detaljer kring hur den kinesiska reträtten på den internationella kolkraftsmarknaden ska gå till var däremot få under presidentens anförande.
Fler än 20 kolkraftsprojekt som finansieras av Kina är i byggnadsstadiet i Sydafrika, Pakistan, Indonesien, Vietnam, Bangladesh, Zimbabwe, Serbien och Förenade Arabemiraten, enligt siffror från amerikanska Bostonuniversitetets center för global utveckling. Ytterligare 17 är i planeringsstadiet. Vad Kina planerar att göra med projekt som redan inletts är ännu inte uttalat.
Dessutom har ingenting sagts om Kinas planer för framtida kolkraftverk i landet, som står för en stor del av alla koldrivna kraftverk som byggs.
Medan president Xi lovat hård kontroll över de kolkraftverk som byggs i landet mellan år 2021 och 2025 så finns inga planer på att minska den inhemska kolkonsumtionen förrän år 2026.