Kinas planer ritas upp bakom stängda dörrar

Dörrarna hålls stängda för utomstående. Innanför dem ska Kinas maktelit rita upp landets framtid med ett tydligt mål – att stärka president Xi Jinpings makt ytterligare.

Kinas president Xi Jinping. Bild från i oktober.

Kinas president Xi Jinping. Bild från i oktober.

Foto: Andy Wong/AP/TT

Kina2021-11-08 14:32

Under måndagen inleddes det fyra dagar långa mötet i Peking med ett par hundra personer ur Kinas politiska elit inklusive ledaren för Kommunistpartiet, president Xi Jinping. Plenumet, som partimötet betecknas som och som sker bakom lyckta dörrar, har väckt stort intresse bland internationella medier och aktörer.

Huvudavsikten anses vara att ta fram en "resolution" över kinesisk historiebeskrivning, något som bara gjorts två gånger tidigare, bland annat av Mao Zedong (1945) och Deng Xiaoping (1981). Den nuvarande presidenten Xi Jinpings koppling till Mao är också tydlig:

– Mao är riktmärket för Xi. Resolutionen kommer troligtvis täcka Kommunistpartiet under 100 år och lyfta en ännu mera positiv bild av partiet och hur centralt det varit för vad Kina åstadkommit, säger Steve Tsang, vid Soas China Institute vid University of London till The Financial Times.

Vill bli återvald

Plenumet är nu det sista inför nästa års kongress där Xi Jinping är tänkt att väljas för en tredje period som ledare för Kina. Resolutionen ses som ett ytterligare ett tillfälle att stärka bilden av honom som inte bara president utan också "folkets ledare".

Inför veckans möte har statliga propagandaapparater som nyhetsbyrån Nya Kina hyllat Xi Jinping och hur han "ofta besöker bondgårdar och till och med inspekterar svinstior och böndernas toaletter för att få en bild av hur Kinas befolkning lever".

Ur ett makroekonomiskt perspektiv har samtidigt Kina stått i fokus de senaste månaderna utifrån frågetecken kring landets tillväxt som saktat in, liksom en energikris som påverkat landets verkstadsindustri. Dessutom har krisande fastighetsjätten Evergrande med ett gigantiskt skuldberg, setts som något som kan få en kinesisk fastighetsbubbla att spricka.

Till detta kan också tilläggas att flera företagssektorer, bland annat dataspelsbranschen, påverkats av den kinesiska ledningen. I dataspelsbranschen har det handlat om regleringar av hur mycket eller lite som barn och unga ska spela.

Restriktioner inom utbildningssektorn

Ytterligare en sektor som har utsatts för nya regleringar är utbildningssektorn, där restriktioner skapat turbulens beträffande företag som sysslar med undervisning utanför skoltid.

I Kina är det brukligt att föräldrar sätter sina barn i extraundervisning utanför ordinarie skoltid och på lov för att därmed öka chanserna till att komma in på prestigeutbildningar.

De kraftigt ökande utbildningskostnaderna har dock setts som ett skäl till varför kinesiska familjer inte skaffar flera barn.

Enligt tidningen The Wall Street Journal planerar nu Kinas ledning att utfärda ett dussintal licenser för ett par utvalda företag, dessa ska dock inte kunna få göra någon ekonomisk vinst på verksamhet kopplad till barn och ungas lärande, endast gällande vuxna.

Alla dessa ämnen tros dock enligt internationella bedömare få stå i skymundan under det fyra dagar långa mötet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!