Kinesisk megastad lättar på lockdown

Kinesiska Shenzhen öppnar upp efter att ha varit nedstängd sedan i söndags. Beskedet kommer sedan president Xi Jinping betonat vikten av att "minimera" pandemins effekt på Kinas ekonomi.

Den sydkinesiska 17-miljonersstaden Shenzhen har varit under nedstängning sedan i söndags.

Den sydkinesiska 17-miljonersstaden Shenzhen har varit under nedstängning sedan i söndags.

Foto: Kin Cheung/AP/TT

Kina2022-03-18 12:07

Lokala myndigheter meddelade sent på torsdagen lokal tid att att arbetsplatser, fabriker och kollektivtrafik i fyra av stadens distrikt och en särskild ekonomisk zon ska öppnas upp.

Syftet är att balansera "epidemiskt förebyggande och kontroll med ekonomisk och social utveckling".

Den sydkinesiska 17-miljonersstaden är hem till flera av landets största tech-bolag och har kallats Kinas Silicon Valley. Där finns även tillverkning av viktiga komponenter till bland annat mobiltelefoner och vitvaror.

Kina har den senaste veckan kämpat mot en stor uppgång i smittspridningen av coronavarianterna omikron och delta, vilket lett till hårda restriktioner på flera håll.

Hongkong hårt drabbat

Shenzhen stängdes ned i söndags sedan 66 fall konstaterats i staden. Angränsande Hongkong rapporterade samma dag över 32 000 nya fall, och har den senaste tiden haft de högsta dödssiffrorna i världen från omikron.

Kina rapporterade drygt 4 300 nya fall på fredagen. Många miljoner kineser berörs fortsatt av nedstängningar runtom i landet, som hållit fast vid sin "nollvision" mot coronaviruset.

Kinesiska makthavare har hyllat strategin som en triumf, men frekventa nedstängningar av viktiga hamn- och industristäder har bidragit till att dämpa landets ekonomiska tillväxt.

"Uthållighet är seger"

President Xi Jinping kommenterade de ekonomiska kostnaderna vid ett möte med Kinas högsta beslutsfattande organ, politbyrån, på torsdagen.

Han efterlyste då effektivare åtgärder för att "minimera" pandemins effekt på ekonomin, men lovade samtidigt att fortsätta på den inslagna vägen med orden "uthållighet är seger".

Kina har inte rapporterat några dödsfall och under ett dussin allvarliga fall till följd av det senaste utbrottet, rapporterar AFP.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om