Kinesiska pensionärer i ovanlig gatuprotest

För andra gången på en vecka har pensionärer i den kinesiska staden Wuhan samlats i en ovanlig protest.

Kinesiska pensionärer utövar Tai Chi i staden Fuyang 2013.

Kinesiska pensionärer utövar Tai Chi i staden Fuyang 2013.

Foto: AP/TT

Kina2023-02-16 08:35

På bilder som publicerats i sociala medier syns en folkmassa med till stora delar äldre invånare samlade under en bro. Missnöjesyttringarna sker efter att provinsens styre meddelat att man skär ned på den statliga sjukvårdsersättningen för pensionärer, skriver BBC.

Protesterna har spridits till flera delar av landet i vad som beskrivs som en huvudvärk för president Xi Jinpings regering – och en del av en nytändning för demonstrationer i landet.

I slutet av 2022 samlades tusentals unga kineser på gatorna i protest mot landets drakoniska covidrestriktioner, vilket till slut fick regeringen att överge sin strikta politik. Neddragningarna i sjukvårdsförmåner sker strax efter att Kina sett ljuset i tunneln efter den brutala virusvåg som slog mot landet efter att restriktionerna släpptes.

Kritiker menar att myndigheterna nu försöker att tjäna in de stora summor som spenderades på obligatoriska covidtester och andra pandemiåtgärder.

På Weibo – Kinas motsvarighet till Twitter – trendar hashtaggen "sjukförsäkring". Bilder och inlägg från den senaste protesten har dock antingen censurerats eller tagits bort, skriver BBC.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!