Motåtgärder när Kina lättar på resor

Kina ska börja utfärda pass för sina medborgare igen. Beskedet går i linje med övriga covidlättnader – och bekymrar andra länder. USA inför krav på negativa tester för alla som reser från Kina.

Trängsel i receptionen till Folkets sjukhus nr 4 i Bazhou i östra Kina strax före jul. Sjukvården har blivit överbelastad sedan covidrestriktionerna hävdes i landet.

Trängsel i receptionen till Folkets sjukhus nr 4 i Bazhou i östra Kina strax före jul. Sjukvården har blivit överbelastad sedan covidrestriktionerna hävdes i landet.

Foto: AP/TT

Kina2022-12-28 10:40

Alla resenärer som är äldre än två år och reser från Kina måste visa upp ett negativt test innan de får gå ombord sina flygplan. Det meddelar den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC.

Kravet gäller från och med den 5 januari och gäller för alla som reser från Kina, Hongkong och Macau. Testet får inte vara äldre än två dygn vid avfärd och måste visas upp innan resenärerna lämnar Kina.

CDC anger den explosionsartade spridningen av covid i Kina, i kombination med bristfällig information, som orsak till beslutet. USA:s krav tros enligt nyhetsbyrån AP heller inte bromsa in smittspridningen i USA, utan ses som ett sätt att pressa fram mer information från Kina.

"Datan är avgörande för att effektivt kunna övervaka ökningen av fall och minska riskerna för att en ny variant ska kunna ta sig in (i USA)", skriver CDC i ett uttalande.

Tidigare på onsdagen meddelade Italien att landet inför obligatoriska tester för alla som rest från Kina, även för de som bara mellanlandar i landet.

Sedan tidigare har Japan, Sydkorea, Taiwan, Malaysia och Indien presenterat olika skyddsåtgärder, eftersom man befarar ny stor smittspridning i världen och kanske nya varianter av coronaviruset.

Omvärldens reaktioner kommer efter den skenande smittspridningen i Kina i kombination med att Peking åter gjort det möjligt för medborgarna att resa utomlands igen. Detta strax före den stora nyårshelgen den 22 januari då det är tradition att besöka avlägsna släktingar – vilket få kunnat göra under pandemiåren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!