Partistyrets egen biskop gör historisk resa

Kinas katolska ärkebiskop – som har tillsatts av partiväldet – gör ett historiskt besök hos påvens biskop i Hongkong.

Kinas regimutvalde ärkebiskop Joseph Li, längst till höger i bild, är på historiskt besök i Hongkong.

Kinas regimutvalde ärkebiskop Joseph Li, längst till höger i bild, är på historiskt besök i Hongkong.

Foto: TVB via AP/TT

Kina2023-11-14 09:09

Den statskontrollerade kyrkans ärkebiskop Joseph Li har blivit inbjuden av Hongkongs kardinal Stephen Chow, som tillsattes 2021 av påven i Rom. På tisdagsmorgonen träffades de två i den katolska kyrkans nygotiska katedral i Hongkong, rapporterar stadsregionens public service-bolag RTHK.

Det är första gången som ett överhuvud i den statsstyrda kyrkan besöker trosfränder i Hongkong, enligt uppgifter från kinesiskt håll. Den romersk-katolske kardinalen Chow besökte Peking i april, vilket var det första besöket av sitt slag där på tre årtionden.

Kina och Vatikanstaten klippte alla band 1951, efter att kommunisterna hade tagit makten i Kina och sparkat ut utländska präster ur landet. Sedan dess har landets katoliker varit delade mellan den kyrka som verkar med partiregimens välsignelse och ett påvelojalt samfund som tvingats verka i det dolda.

Vatikanen godtar alla katoliker i landet, men anser sig ha ensamrätt att utse biskopar. Om detta har man tvistat länge med den kinesiska regeringen.

Peking har skärpt kontrollen över det tidigare relativt fria Hongkong, bland annat med en så kallad säkerhetslag som också har tagit sikte på samverkan med utländska organisationer. Hongkongs tidigare kardinal Joseph Zen greps i maj förra året misstänkt för just sådan samverkan, men släpptes senare mot borgen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!