Det var mitt under ceremonin i Folkets stora hall i Peking på lördagen som den 79-årige Hu leddes ut.
Några timmar senare efter att bilderna på Hu Jintao blivit virala och medier över hela världen rapporterat om händelsen, meddelade statliga kinesiska medier att expresidenten och den tidigare generalsekreteraren "inte mådde bra".
Den statliga nyhetsbyrån Nya Kina skriver på Twitter att det var medarbetare till Hu Jintao som ledde ut honom för att vila ett i ett rum intill eftersom han inte "mådde bra under session". Nyhetsbyrån skriver också att han "nu mår mycket bättre".
"Leder till spekulationer"
– Det är anmärkningsvärda tv-bilder som leder till spekulationer. Jag kan inte säga i dag vad det kan tänkas bero på, men det är klart att det finns symbolik i att Xi Jinpings företrädare som generalsekreterare av allt att döma leddes bort samtidigt som hans makt cementerades konstaterar Björn Jerdén, programchef för Utrikespolitiska institutets Kinacentrum för TT i en intervju som gjordes före Nya Kinas besked om att det rörde sig "en hälsofråga".
Annars var det en anmärkningsvärd petning som stack ut mest under lördagen.
De rör den innersta kretsen i Kinas maktelit som kallas politbyråns ständiga utskott, med sju ledamöter. President Xi Jinping är högst rankad, och de senaste åren har premiärminister Li Keqiang varit tvåa.
Men nu får inte Li vara kvar längre, framgår det av den namnlista som publicerats på lördagen. Det tolkas dels som ett underkännande av de ekonomiska reformer som Li stått för, dels som att Xi stärker sitt diktatoriska grepp om världens folkrikaste land.
Konkurrerande falanger
– Li Keqiang har varit den mest framhärdande företrädaren för den gruppering som konkurrerar med Xi Jinpings egen gruppering, säger Björn Jerdén.
Tesen att det rör sig om en manöver för att konsolidera makten stärks av att även Wang Yang, del av samma gruppering med koppling till Kommunistpartiets ungdomsförbund som Li, petas från det ständiga utskottet.
Sammanlagt fyra av sju platser i utskottet ska därmed få nya innehavare.
– Det ska bli väldigt spännande att se i morgon, när det nya ständiga utskottet presenteras, om Xi Jinping får in sina egna allierade på samtliga platser eller om det kommer in någon från den konkurrerande falangen.
"Som Mao Zedong"
Vid sidan av personutnämningar ger revideringen av partistadgan en fingervisning om den pågående maktkampen. Där ser det enligt Björn Jerdén ut att komma in skrivningar som befäster Xi Jinping som den så kallade kärnan i partiet.
– Det är ett tecken på enmansvälde, säger han.
Det har samtidigt spekulerats i att Xi Jinpings teoretiska bidrag i stadgan skulle förkortas till "Xi Jinping-tänkande", något som inte verkar bli fallet.
– Det skulle ha upphöjt hans teoretiska bidrag till samma nivå som Mao Zedong. Men nu tycks det inte bli någon förändring vad jag har sett hittills.
Lördagens besked är enligt Jerdén en tydlig indikation på att Xi Jinpings makt kommer att stärkas ytterligare, men inte fullt så mycket som en del bedömare hade trott.
Ledarnamn saknas
Kommunistpartiets kongress äger rum vart femte år, och ska avgöra hur diktaturen styrs den kommande perioden.
Enligt hårt styrda statliga medier valdes en ny centralkommitté under lördagsförmiddagen. Den består av ungefär 205 personer och väljer i sin tur en politbyrå på cirka 20 man, varav det sju personer starka ständiga utskottet har den yttersta makten.
I den 205 namn långa listan saknas Li Keqiang, Wang Yang och två andra hittillsvarande ledarfigurer, Han Zheng och Li Zhanshu, rapporterar nyhetsbyrån AP.