Sällsynt covidprotest i nedstängt Tibet

Miljoner kineser lever återigen under stränga covidrestriktioner. I Tibet, där människorna hållits instängda i över två månader, uppges situationen vara särskilt svår.

En tibetansk buddhistnunna i exil i indiska Dharamshala, där Tibets exilregering håller till, i september.

En tibetansk buddhistnunna i exil i indiska Dharamshala, där Tibets exilregering håller till, i september.

Foto: Ashwini Bhatia/AP/TT

Kina2022-10-28 08:50

Från Shanghai i öst till Tibet i väst har landet till stora delar stängt ner. I Shanghai – landets största stad – ska alla 1,3 miljoner invånare i distriktet Yangpu nu testas för covid-19 och får inte lämna sina hem förrän de kan uppvisa ett negativt resultat, rapporterar AP.

Runt om i landet bubblar missnöjet med att Kina fortsätter med sin hårdföra "zero covid"-strategi.

Utsmugglade mobilklipp visar vad som uppges vara en protest mot restriktionerna i Tibets huvudstad – en sällsynt inblick i den Kinaockuperade autonoma regionen. Hundratals tibetaner och inflyttade hankineser fyller Lhasas gator i en till synes fredlig protest mot en nedstängning som hittills varat i över 70 dagar.

Största sedan 2008

Tibet är en av de hårdast övervakade regionerna i Kina. Filmklippen har bannlysts från sociala medier i landet, men återpublicerats via olika Twitterkanaler.

– Människor är instängda i sin hem varje dag och livet är hårt. Priserna i Lhasa stiger och hyresvärdar jagar människor för hyra, säger en invånare i staden till BBC.

Protesten uppges vara den största i Tibet sedan ett uppror 2008, under vilket minst 19 människor dödades. Kinesiska säkerhetsstyrkor anklagades då för att använda dödligt våld mot demonstranterna.

Självmord rapporteras

Enligt människorättsorganisationer har flera människor tagit sina liv sedan regimen i Peking beordrade en nedstängning av Tibet i slutet av augusti.

Kinesiska trupper intog Tibet 1950. Tibetanernas högste andlige ledare Dalai lama flydde till exil i Indien sedan ett folkligt uppror mot Kinas närvaro slogs ned 1959. Kina kallar övertagandet av regionen för ett "fredligt befriande", men människorättsorganisationer rapporterar om fortsatta kinesiska kränkningar av befolkningens politiska och religiösa frihet.

2020 sade president Xi Jinping att Kina måste bygga ett "ogenomträngligt fort" för att upprätthålla stabiliteten i Tibet, utbilda dess folk och "skydda den nationella identiteten i regionen mot splittring".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!