Stopp för japansk fisk oroar Kinas sushiälskare

Protesterna i Japans grannländer växer efter att kylvattnet från atomkraftverket i Fukushima börjat släppas ut. I Kina ökar oron på många japanska restauranger efter att landet infört ett totalt importförbud av japansk fisk- och skaldjur.
–Jag är väldigt orolig över huruvida vi ens kan fortsätta driva restaurangen, säger Kazuyuki Tanioka i Peking.

På japanska restauranger i Japans granländer växer oron inför utsläppet av kylvatten från det japanska kärnkraftverket Fukushima.

På japanska restauranger i Japans granländer växer oron inför utsläppet av kylvatten från det japanska kärnkraftverket Fukushima.

Foto: Louise Delmotte/AP/TT

Kina2023-08-25 20:00

Under torsdagen började kylvattnet från det havererade atomkraftverket i Fukushima att släppas ut i havet – trots omfattande protester i flera japanska grannländer.

Det kinesiska handelsministeriet kallar utsläppet för "extremt själviskt och ansvarslöst", medan Nordkoreas utrikesdepartement kallar det för "ett "brott mot mänskligheten", skriver AP.

Utsläppet har lett till att Kina infört ett totalt importförbud av japanska fisk- och skaldjur. På de många japanska restauranger som finns i landet väcker beskedet att Kina, som är världens största importör av produkterna, nu stoppar importen helt stor oro.

Jasy Choi, som driver en restaurang för japansk hämtmat i Peking, är orolig för framtiden.

– Omkring 80 procent av de skaldjur vi använder kommer från Japan. Det räcker med att hälften av dem skulle påverkas av ett importstopp för att det skulle bli svårt att hålla öppet, säger han till AFP.

Oro för framtiden

Även hos Kazuyuki Tanioka, som driver en sushirestaurang i den kinesiska mångmiljonstaden, växer oron.

– Jag är väldigt orolig över huruvida vi ens kan fortsätta driva restaurangen i framtiden, säger han.

Hongkong, som importerar livsmedel för motsvarande 16 miljarder svenska kronor från Japan, bekräftade på onsdagen att man kommer att förlänga importbegränsningar av fisk- och skaldjur samt sjögräs från vissa områden i Japan.

Halry Yu, ägare till en japansk restaurang i Hongkong, tror att förbudet kan leda till att intäkterna nästan halveras – och till en förändring av menyn.

– Nu kommer den istället att domineras av kötträtter – som vi aldrig tidigare har haft på menyn. Annars går det inte runt, säger han.

"Jag är rädd"

Även i grannlandet Sydkorea har utsläppet av Fukushimas kylvatten lett till stora protester, och under torsdagen greps 16 demonstranter när de försökte ta sig in på Japans ambassad i Seoul.

Landets regering accepterar visserligen tömningen, men opinionsundersökningar visar att över 80 procent av invånarna motsätter sig utsläppet – medan 60 procent uppger att de kommer att helt sluta äta skaldjur, skriver AP.

Oron för tömningen växer också bland restaurangbesökarna i Hongkong.

På en japansk restaurang i Wang Chang-distriktet sitter Dino Leung och äter middag – något han inte kommer att göra lika ofta i framtiden.

– Jag är rädd. Och jag ska försöka att skära ned – men japansk mat är ju så god, säger han till Reuters.

Fakta: Katastrofen i Fukushima

Den 11 mars 2011 inträffade en jordbävning i Stilla havet med magnituden 9,0, som orsakade en tsunami.

Tsunamin hade sönder kärnkraftverket Fukushima Dai-ichi i nordöstra Japan, vilket ledde till tre härdsmältor. Det är den största kärnkraftsolyckan sedan Tjernobyl i Ukraina 1986. Boende inom en radie av 20 kilometer från kärnkraftverket evakuerades.

Omkring 18 500 personer dog eller saknas efter jordbävningen och tsunamin. Japans regering har hittills bekräftat ett enda dödsfall på grund av radioaktiv strålning vid Fukushimaverket i samband med olyckan, men evakueringen efter härdsmältorna beräknas indirekt ha orsakat över 2 000 dödsfall i sjukdomar och genom självmord.

Även landets ekonomi drabbades hårt då konsumenternas förtroende för produkter från området minskade kraftigt. Turismnäringen påverkades också, med betydligt färre turister i området under 2010-talet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!