T-banan stängs i Shanghai – hem desinficeras

Shanghai har beslutat att låta desinficera hemmen hos dem som konstaterats smittade med coronaviruset. Men den strikta nollvisionen mot covid-19 får kritik från WHO.

Ett varubud i Shanghai med andningsskydd och visir frågar en säkerhetsvakt om vägbeskrivning. Fotot är taget den 10 maj.

Ett varubud i Shanghai med andningsskydd och visir frågar en säkerhetsvakt om vägbeskrivning. Fotot är taget den 10 maj.

Foto: Andy Wong/AP/TT

Kina2022-05-10 10:02

Den senaste åtgärden innebär att personal iklädda vita skyddsdräkter åker runt mellan bostadsområden och sprayar ytor i syfte att upprätthålla den strikta nollvisionen mot covid-19 som den kinesiska regimen fortfarande tillämpar.

På tisdagen stängdes också de två sista tunnelbanelinjerna som varit öppna fram till nu.

Antalet registrerade fall sjönk till omkring 3 000 under måndagen, en bra bit från toppnoteringen på 26 000 fall i mitten av april. Myndigheterna har valt att stänga ner större delen av 25-miljonersstaden för att hålla smittspridningen nere samtidigt som man på många andra håll i världen har släppt på restriktionerna och försöker leva med viruset.

Åtgärderna har lett till sällsynta protester från de boende i Shanghai, landets finanscentrum.

Nollvisionskampanjen är ohållbar, anser världshälsoorganisationen (WHO) som vill att landet byter policy mot viruset. Varje åtgärd mot covid-19 måste respektera individuella och mänskliga rättigheter, enligt WHO-chefen Michael Ryan.

– Vi måste balansera kontrollåtgärderna mot de konsekvenser de får för samhället och ekonomin, och det är inte alltid enkelt, säger Ryan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!