Utlovar "åtgärder" om Japan släpper ut kylvatten

Kina har kallat upp Japans ambassadör i landet och säger att man kommer att vidta "nödvändiga åtgärder" om Japan som planerat börjar släppa ut kylvatten från kärnkraftverket i Fukushima i Stilla havet på torsdagen.

Kärnkraftverket Fukushima Dai-ichi i Japan. Arkivbild.

Kärnkraftverket Fukushima Dai-ichi i Japan. Arkivbild.

Foto: Hironori Asakawa/AP/TT

Kina2023-08-23 04:39

Kina har utlovat "nödvändiga åtgärder" för att bevara livsmedelssäkerhet och skydda den marina miljön efter att Japan på tisdagen meddelade att man kommer att börja släppa ut radioaktivt kyl- och regnvatten från kärnkraftverket Fukushima Dai-ichi i Stilla havet från och med torsdagen.

Kinas biträdande utrikesminister Sun Weidong säger i ett uttalande att Japans agerande på ett "flagrant sätt överför risken för kärnkraftsföroreningar till sina grannländer, inklusive Kina och det internationella samfundet".

Starkt motstånd

Sun Weidong säger i uttalandet också att Japans agerande är själviskt och oansvarigt och att "Kina uttrycker stark oro och starkt motstånd". Peking har kritiserat Japans planer och kallat dem bland annat osäkra.

Kina har hotat med att bojkotta Japanska livsmedelsprodukter om vattenutsläppen genomförs. En sådan bojkott skulle allvarligt kunna skada den japanska jordbrukssektorn och fisk- och skaldjursexporten. Förra året köpte Kina sådana japanska produkter för 278 miljarder yen, motsvarande cirka 20,7 miljarder svenska kronor.

Kritiserar Peking

Även Hongkong som importerar livsmedel för motsvarande 16 miljarder svenska kronor från Japan bekräftade på onsdagen att man kommer att förlänga importbegränsningarna av fisk- och skaldjur samt sjögräs från vissa områden i Japan.

Japans ambassadör i Kina, Hideo Tarumi, som kallats upp för samtal med Kinas biträdande utrikesminister Sun Weidong, kritiserar Peking för att komma med vad han kallar ogrundade påståenden och har erbjudit sig att hålla fortsatta samtal.

Fakta: Små doser

Vattnet som ska släppas ut från det havererade atomkraftverket i Fukushima beräknas ge en stråldos på 0,04 mikrosievert per år för den som äter mycket fisk från området. Den som inte äter fisk alls väntas inte få i sig radioaktiva ämnen från tömningen.

Det är extremt lite jämfört med den strålning som vi alla får i oss naturligt: i genomsnitt mer än 1 000 mikrosievert per år.

Att flyga tur och retur till exempelvis USA innebär att man får i sig en stråldos på ungefär 100 mikrosievert.

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten


Fakta: Fukushimakatastrofen

Den 11 mars 2011 inträffade en jordbävning i Stilla havet med magnituden 9,0, som orsakade en tsunami.

Tsunamin hade sönder kärnkraftverket Fukushima Dai-ichi i nordöstra Japan, vilket ledde till tre härdsmältor. Det är den största kärnkraftsolyckan sedan Tjernobyl i Ukraina 1986. Boende inom en radie av 20 kilometer från kärnkraftverket evakuerades.

Omkring 18 500 personer dog eller saknas efter jordbävningen och tsunamin. Japans regering har hittills bekräftat ett enda dödsfall på grund av radioaktiv strålning vid Fukushimaverket i samband med olyckan, men evakueringen efter härdsmältorna beräknas indirekt ha orsakat över 2 000 dödsfall i sjukdomar och genom självmord.

Även landets ekonomi drabbades hårt då konsumenternas förtroende för produkter från området minskade kraftigt. Turismnäringen påverkades också, med betydligt färre turister i området under 2010-talet.

En del områden runt atomanläggningen är fortfarande avspärrade på grund av strålningsfaran.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!