Kina har utlovat "nödvändiga åtgärder" för att bevara livsmedelssäkerhet och skydda den marina miljön efter att Japan på tisdagen meddelade att man kommer att börja släppa ut radioaktivt kyl- och regnvatten från kärnkraftverket Fukushima Dai-ichi i Stilla havet från och med torsdagen.
Kinas biträdande utrikesminister Sun Weidong säger i ett uttalande att Japans agerande på ett "flagrant sätt överför risken för kärnkraftsföroreningar till sina grannländer, inklusive Kina och det internationella samfundet".
Starkt motstånd
Sun Weidong säger i uttalandet också att Japans agerande är själviskt och oansvarigt och att "Kina uttrycker stark oro och starkt motstånd". Peking har kritiserat Japans planer och kallat dem bland annat osäkra.
Kina har hotat med att bojkotta Japanska livsmedelsprodukter om vattenutsläppen genomförs. En sådan bojkott skulle allvarligt kunna skada den japanska jordbrukssektorn och fisk- och skaldjursexporten. Förra året köpte Kina sådana japanska produkter för 278 miljarder yen, motsvarande cirka 20,7 miljarder svenska kronor.
Kritiserar Peking
Även Hongkong som importerar livsmedel för motsvarande 16 miljarder svenska kronor från Japan bekräftade på onsdagen att man kommer att förlänga importbegränsningarna av fisk- och skaldjur samt sjögräs från vissa områden i Japan.
Japans ambassadör i Kina, Hideo Tarumi, som kallats upp för samtal med Kinas biträdande utrikesminister Sun Weidong, kritiserar Peking för att komma med vad han kallar ogrundade påståenden och har erbjudit sig att hålla fortsatta samtal.