Departementet kritiserar dessutom Kinas stenhårda "nollcovid"-linje och kallar den för överdriven.
"Vi tror att det kommer bli väldigt svårt för Kina att begränsa det här viruset genom deras nollpolicy", fortsätter uttalandet.
Några timmar senare kom ett besked från Vita huset om att president Joe Biden "noggrant övervakar" händelserna i Kina.
Rätten att protestera
John Kirby, som är talesman för USA:s nationella säkerhetsråd, förklarade samtidigt att han inte avsåg berätta mer om Bidens åsikter om de kinesiska demonstranternas krav.
– Presidenten kommer inte att tala för människors som protesterar runt om i världen. Det gör de (demonstranterna) själva.
Även FN framhåller kinesernas rätt att protestera.
– Vi uppmanar myndigheterna att svara på protesterna i linje med internationella lagar och standarder för mänskliga rättigheter, säger Jeremy Laurence, talesperson för FN:s högkommissionär för mänskliga rättigheter (OHCHR), till reportrar.
Vidare säger han att ingen bör fängslas för att fredligt uttrycka sina åsikter.
"Stor börda"
De omfattande protesterna får även förståelse från tyskt håll. Tysklands president Frank-Walter Steinmeier uppmanar likt FN och USA de kinesiska myndigheterna att respektera demonstrationerna och yttrandefriheten.
Även Steinmeier nämner de hårda coronarestriktionerna. Han "kan bara föreställa sig hur stor bördan är för folket i Kina, där åtgärderna är mycket striktare, har varit i kraft mycket längre och fortfarande tillämpas", säger han till tyska mediebolaget Deutsche Welle.
Demonstranter har tagit till gatorna för att visa sitt missnöje både med de hårda coronarestriktionerna och med Kinas ledare Xi Jinping. Protesterna beskrivs som de kraftigaste sedan demonstrationerna och massakern på Himmelska fridens torg i Peking 1989.