"Växande personkult" kring Xi – nu utses eliten

Kinas mäktige ledare Xi Jinping har de senaste tio åren kopplat ett allt hårdare grepp om enpartistaten. Under Kommunistpartiets kongress som inleds i helgen ska den nya makteliten utses – och Xi tros säkra ytterligare en period som generalsekreterare.

Besökare vid en utställning om president Xi Jinping och Kommunistpartiets framgångar under hans ledning i huvudstaden Peking inför partikongressen.

Besökare vid en utställning om president Xi Jinping och Kommunistpartiets framgångar under hans ledning i huvudstaden Peking inför partikongressen.

Foto: Andy Wong/AP/TT

Kina2022-10-15 07:06

Under Xi Jinpings tio år som Kinas president har landet gått mot ett mer centralstyrt ledarskap, där den högste ledaren har fått allt större inflytande.

Ett tecken på detta är att den tidigare gränsen för hur många femårsperioder en president kan sitta på posten har tagits bort, säger Gustav Sundqvist, lektor vid Mälardalens universitet och analytiker på Nationellt kunskapscentrum för Kina vid Utrikespolitiska institutet (UI).

– Xi Jinping har samlat mer makt kring sig, och det finns ett slags växande personkult i kinesiska medier och på kinesiskt internet. Han är alltid på partitidningarnas framsidor och syns jättemycket i tv. Det tolkas som att han kommer att bli omvald till ytterligare en period som generalsekreterare, säger han.

Eftersom Kina är en enpartistat är det en minst sagt viktig position att leda partiet, och generalsekreteraren kommer sannolikt även att väljas till president. Den posten formaliseras dock inte under partikongressen, utan vid ett senare tillfälle. För Xi, som beskrivs som landets mest auktoritäre ledare på årtionden, skulle det innebära en tredje femårsperiod på presidentposten.

Absoluta makteliten

Runt 2 300 delegater samlas i Folkets stora hall vid Himmelska fridens torg i Peking på söndagen för att delta i kongressen. Av dem kommer runt 200 att väljas till partiets centralkommitté, som i sin tur kommer att välja 25 personer till den mäktiga politbyrån, varav sju till politbyråns ständiga utskott.

Det ständiga utskottet brukar beskrivas som den absoluta politiska eliten i Kina. En av ledamöterna är generalsekreterare Xi Jinping. Vilka som kommer med i utskottet blir ett uttryck för Xis ställning, säger Gustav Sundqvist.

– Får han in många som har varit nära honom tidigare så har han antagligen stärkt sin maktposition. Eller så försöker man sätta in olika personer som ska representera olika maktcentrum. I så fall har han kanske fått en något försvagad maktposition.

Fokus på säkerhetspolitik

Under kongressen, som kommer att pågå i ungefär en vecka, görs tillägg i partiets konstitution, där partiets ideologiska riktning beskrivs.

– Man utgår från den marxist-leninistiska ideologin – att det är en vetenskap som gör att partiet har rätt att styra Kina och att man styr enligt vetenskapliga principer. Det är inte öppet för olika ideologier att konkurrera med varandra, eftersom det här är "vetenskap", säger Gustav Sundqvist.

Vad Xi Jinping har för planer för de närmaste fem åren går bara att spekulera om. I stora drag tror Sundqvist att det blir större fokus på geo- och säkerhetspolitik.

– Ukrainakriget ligger i bakgrunden, och Kina har ju en allvarlig handelskonflikt med USA. Men det kan också handla om att man vill bli mindre beroende av påtryckningar från omvärlden, och kanske stärka militären på grund av att det är oroligt i världen.

Fakta: Xi Jinping

Xi Jinping har varit Kinas president sedan den 14 mars 2013. Han är även ordförande för landets mäktiga centrala militärkommission och för kommittén för inre säkerhet och övervakning av internet, samt generalsekreterare för Kommunistpartiet.

Han föddes 1953 i Peking, som son till en av grundarna av Kommunistpartiet. Familjen har stora ekonomiska tillgångar. Tillsammans med hustrun och sångerskan Peng Liyuan har han ett barn, dottern Xi Mingze.

Xi blev partimedlem 1974. Han anses vara affärsinriktad och sträva efter ökade investeringar från utlandet. Hans kampanj mot korruption har gjort honom mycket populär, men under hans tid har också tillslagen mot människorättsaktivister ökat.

Xi har under sin tid som Kinas högste ledare kontinuerligt utökat sin makt. 2017 skrevs hans namn in i Kommunistpartiets stadgar, något som tidigare enbart har varit fallet med grundaren Mao Zedong och Deng Xiaoping, som öppnade Kinas ekonomi.

Året därpå beslutade Nationella folkkongressen att avskaffa begränsningen för hur många mandatperioder en president kan sitta, vilket gör det möjligt för Xi att behålla makten även efter 2023.

Under hösten 2021 antog Kommunistpartiet en resolution som placerar Xi i mitten av landets historia. Enligt den statliga nyhetsbyrån Nya Kina ska resolutionen bland annat "förena alla medborgare kring partiet och Xi Jinping".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!