VisselblĂ„sare i Wuhan frislĂ€ppt – efter tre Ă„r

En kinesisk medborgarjournalist har slÀppts efter att ha varit frihetsberövad i tre Är, enligt medierapporter. VisselblÄsaren rapporterade om covidutbrottet nÀr han 2020 gick upp i rök.

En man testas för covid-19 i Wuhan i februari 2022.

En man testas för covid-19 i Wuhan i februari 2022.

Foto: Chinatopix/AP/TT

Kina2023-05-03 08:43

Fang Bin försvann nÀr han i februari 2020 rapporterade om de hÄrda covidnedstÀngningarna i staden Wuhan, dÀr coronaviruset först upptÀcktes. Senare medgav myndigheterna att han hade gripits. Enligt kÀllor nÀra Fangs familj slÀpptes han pÄ söndagen men stÄr fortfarande under strikt bevakning, skriver tidningen The Guardian.

Fang var en av en mÄnga som greps för sina rapporter om covidutbrottet i början av 2020. Flera av dem har stÀllts inför rÀtta. Enligt nyhetsbyrÄn AP:s kÀllor dömdes Fang i hemlighet till tre Ärs fÀngelse för att ha "startat brÄk och provocerat fram problem", en vag brottsrubricering som ofta anvÀnds mot politiska dissidenter i Kina. Radio Free Asia rapporterade i april att han avtjÀnade sitt straff pÄ en anstalt i Wuhan.

Sedan covid-19 först upptÀcktes i Wuhan har den kinesiska regimen konsekvent anklagats för bristande insyn och övergrepp mot befolkningen.

Wuhan, med en befolkning pĂ„ runt elva miljoner mĂ€nniskor, var den första stad som helt stĂ€ngdes ned i samband med pandemin. MĂ„nga journalister och influerare som rapporterade om utbrottet – med dess överfulla sjukhus, bĂ„rhus och drakoniska Ă„tgĂ€rder mot invĂ„narna – greps eller gick upp i rök.

Fakta: Pandemin – sĂ„ började allt

31 december 2019: VÀrldshÀlsoorganisationen (WHO) informeras av Kina om ett okÀnt virus som orsakat 41 fall av lunginflammation i staden Wuhan.

7 januari 2020: Viruset identifieras av WHO som ett nytt virus i familjen coronavirus.

11 januari 2020: Kina rapporterar det första dödsfallet, en 61-Ärig man.

13 januari 2020: WHO rapporterar det första fallet utanför Kina, en kvinna som rest till Thailand frÄn Wuhan i Kina.

31 januari 2020: Sverige fÄr sitt första bekrÀftade fall av covid-19. En kvinna i 20-ÄrsÄldern som har besökt Wuhan isoleras pÄ sjukhus i Jönköping.

1 februari 2020: Sveriges regering klassar coronaviruset som en allmÀnfarlig sjukdom.

11 mars 2020: Det första dödsfallet med covid-19 rapporteras i Sverige. Samma dag klassar WHO virusutbrottet som en pandemi.

KÀlla: TT, FolkhÀlsomyndigheten

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!