WHO: Kina Àr malariafritt

Kina Ă€r fritt frĂ„n malaria, uppger VĂ€rldshĂ€lsoorganisationen WHO. –Vi gratulerar det kinesiska folket för att ha lyckats bli av med malaria i sitt land, sĂ€ger WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreysus.

Kinesiskan Youyou Tu, som 2015 fick Nobelpriset i medicin för sin forskning som resulterade i en ny behandling mot malaria. Arkivbild.

Kinesiskan Youyou Tu, som 2015 fick Nobelpriset i medicin för sin forskning som resulterade i en ny behandling mot malaria. Arkivbild.

Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

Kina2021-06-30 02:57

Under 1940-talet rapporterades 30 miljoner fall av malaria per Är i Kina, men landet har nu inte haft ett enda inhemskt fall pÄ fyra Är, och klarar dÀrmed WHO:s grÀns för att kunna sÀga att landet Àr fritt frÄn den myggburna sjukdomen.

– De har kĂ€mpat för sina framgĂ„ngar, som kommer efter Ă„rtionden av riktade och bibehĂ„llna insatser. Nu sĂ€llar sig Kina till det vĂ€xande antalet lĂ€nder som visar vĂ€rlden att en malariafri framtid Ă€r ett realistiskt mĂ„l, sĂ€ger Tedros Adhanom Ghebreysus.

Nobelpris för malariaforskning

1967 startade Kina ett hemligt malariaforskningsprojekt, "523", som nÄgra Är senare ledde till att forskaren Youyou Tu kunde framstÀlla vad som kom att bli malarialÀkemedlet Artemisinin. LÀkemedlet har haft en avgörande betydelse för Kinas kamp mot malaria, och 2015 tilldelades Youyou Tu Nobelpriset i medicin för sin forskning.

LÀnder kan ansöka om en WHO-certifiering för att kunna kalla sig för malariafritt. Förutom att kunna bevisa att man inte har haft nÄgra fall pÄ minst tre Är mÄste landet ocksÄ visa att man har kapacitet att förhindra nya utbrott

Enligt WHO:s malariarapport frĂ„n i höstas avled drygt 400 000 mĂ€nniskor i vĂ€rlden av malaria per Ă„r 2018 och 2019, nĂ€stan en halvering av dödstalen vid millennieskiftet. Över 90 procent av alla dödsfall sker i Afrika söder om Sahara.

MyggnÀt mest effektivt

Men WHO konstaterade dÄ Àven att kampen mot sjukdomen nÄtt en platÄ. Under 2019 registrerades 229 miljoner fall i vÀrlden, en siffra som legat pÄ samma nivÄ de senaste fyra Ären.

Det finns inget vaccin mot malaria. Enligt VÀrldshÀlsoorganisationen (WHO) Àr det mest effektiva skyddet att sova under myggnÀt.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!