Xi: Djupare förtroende mellan Kina och Ryssland

Det ömsesidiga politiska förtroendet mellan Kina och Ryssland "fördjupas ständigt", säger Kinas president Xi Jinping till Rysslands dito Vladimir Putin som är på besök i Peking, rapporterar kinesiska statliga medier.

Kinas president Xi Jinping skakar hand med Rysslands president Vladimir Putin i Peking.

Kinas president Xi Jinping skakar hand med Rysslands president Vladimir Putin i Peking.

Foto: Ken Ishii/AP/TT

Kina2023-10-18 07:50

Xi Jinping hoppas på gemensamma insatser från de två länderna för att "säkra internationell rättvisa" och han hyllar en "nära och effektiv strategisk samordning", skriver statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

De två har under sina 42 möten de senaste tio åren utvecklat en bra arbetsrelation och en "djup vänskap", säger Xi Jinping, som under veckan står värd för konferensen om Kinas globala infrastrukturprojekt "Ett bälte, en väg", det som kallas den nya sidenvägen.

Vladimir Putin är hedersgäst på konferensen där representanter från 130 länder deltar. Enligt Xi Jinping ska projektet försöka "injicera ny kraft till den globala ekonomin".

– Vi är djupt övertygade om att det bara är när det finns win-win-samarbete som saker blir gjorda, och bli bra, säger han.

– Kina vill fördjupa samarbetet med partners inom "Ett bälte, en väg", och arbeta oförtrutet för att förverkliga moderniseringen av alla länder i världen.

Kina har kritiserats i länder i väst för att hävda neutralitet när det gäller Ukrainakriget, och har inte kritiserat Rysslands anfallskrig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!