Xi hyllar Kina och varnar omvärlden

Hård ton mot omvärlden och hyllningar av ekonomiska framsteg. När Kinas kommunistparti firar hundra år beskriver president Xi Jinping sitt land som en kraft omöjlig att stoppa.

Kinas president Xi Jinping talar på Himmelska fridens torg.

Kinas president Xi Jinping talar på Himmelska fridens torg.

Foto: Ng Han Guan/AP/TT

Kina2021-07-01 04:53

Kinas stora firande av Kommunistpartiets hundraårsdag är i gång i Peking. På torsdagsmorgonen lokal tid inleddes den stora propagandauppvisningen med att stridsflygplan flög över Himmelska fridens torg i en formation som bildade siffran 100, samtidigt som en 3 000 personer stark kör sjöng socialistiska kampsånger.

Inför en jublande publik på torget höll sedan president Xi Jinping ett tv-sänt tal, där han passade på att skicka en skarp varning till omvärlden om att Kina aldrig mer kommer att låta sig underordnas.

– Den som vågar sig på det kommer att få sitt huvud blodigt sönderslaget mot den stora stålmur som smitts av över 1,4 miljarder kineser, sade presidenten, stående på samma podium där partiets förste ledare Mao Zedong 1949 utropade Folkrepubliken Kina.

Sommaren 1921 grundade Mao, tillsammans med en blygsam skara allierade, partiet i Shanghai. Sedan dess har det vuxit till en av världens allra mäktigaste organisationer och räknar i dag över 95 miljoner medlemmar till sina kader.

Selektiv historieskrivning

Partiets, och landets, utveckling stod i fokus för Xis tal.

– Kinas folk är inte bara bra på att rasera den gamla världen, de har också skapat en ny värld, sade Xi.

Presidenten tecknade en patriotisk bild av hur Kina gått från hunsad slagpåse till militär, ekonomisk och teknologisk stormakt. Fattigdomsminskningar och höjd levnadsstandard framhävdes. Samtidigt var det en selektiv historieskrivning där förtryck av etniska minoriteter, inskränkta rättigheter och blodig repression mot demokratiaktivister utelämnades.

"Allt är bättre nu"

Det tycktes dock inte bekomma de tiotusentals partianhängare som slutit upp för firandet.

– När jag var barn var det strömavbrott en timme varje kväll och brist på el. Nu är gatorna upplysta. Maten, kläderna, skolan, trafiken, allt är bättre nu, säger 42-årige Wang som sökt sig till torget för att hylla partiet.

En mäktig hundraåring

Kommunistpartiet bildades 1921 och har i dag omkring 95 miljoner medlemmar. Huvuddelen av dem som arbetar inom statsförvaltningen är partimedlemmar och medlemskap är mer eller mindre nödvändigt för att nå viktiga positioner i samhället.

Kina har ett lagstiftande parlament som utser president och premiärminister. Men det hålls inga fria och rättvisa val under demokratiska former. I själva verket styrs Kina sedan 1949 av Kommunistpartiet. Dess högsta ledare kontrollerar såväl regeringen som militären.

Kinas författning från 1982 har ändrats fem gånger. I den fastslås att landet är en socialistisk stat, men att det handlar om en socialism med "kinesiska särdrag" vilket har legitimerat marknadsekonomiska inslag. I den senaste ändringen från 2018 gjordes ett tillägg som betonar att Kommunistpartiets ledarskap är avgörande för landets socialism.

Kina är i praktiken en enpartistat, även om det finns åtta små partier vid sidan av Kommunistpartiet. Dessa så kallade demokratiska partier utgör ingen opposition utan samarbetar med Kommunistpartiet.

Källa: Landguiden/UI, AFP

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!