Kina biter ifrån om amerikansk virusrapport

"Politiserad" och "osann". Peking slår tillbaka mot en amerikansk underrättelserapport om coronavirusets ursprung.

Wang Wenbin, talesperson för Kinas utrikesdepartement, slår tillbaka mot en amerikansk rapport om coronavirusets uppkomst.

Wang Wenbin, talesperson för Kinas utrikesdepartement, slår tillbaka mot en amerikansk rapport om coronavirusets uppkomst.

Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

Kina/USA2021-10-31 09:55

– Oavsett hur många gånger denna rapport publiceras och hur många versioner den görs i, så ändrar det inte att den i grunden är fullkomligt politisk och osann, dundrar det kinesiska utrikesdepartementets talesperson Wang Wenbin.

Det var i fredags som USA:s nationella underrättelsechef lade fram en mer omfattande version av den översikt av kunskapsläget om coronavirusets uppkomst som levererades till Vita huset i augusti. I den heter det att USA inte kan slå fast huruvida viruset kom från djur eller från ett laboratorium utan mer information. För att fastställa covid-19:s ursprung behövs ytterligare samarbete från Peking, men Kina fortsätter att "hindra den globala utredningen", skriver underrättelsetjänsterna i rapporten.

Det är bland annat den slutsatsen som Wang vänder sig emot. Att USA:s underrättelsetjänster deltar i smittspårningsarbetet är "vattentätt bevis" på politisering, anser han och uppmanar Washington DC att sluta attackera och baktala Kina.

Enligt den amerikanska rapporten har landets olika underrättelseorgan skilda teorier om virusets uppkomst. Analytiker tror dock inte att det utvecklades som ett biologiskt vapen och majoriteten av underrättelseorganisationerna tror inte heller att viruset är genetiskt framställt.

Frågan är känslig i USA, där Bidens företrädare Donald Trump anklagade Kina för att ligga bakom viruset och pandemin.

Coronaviruset upptäcktes först i Wuhan i Kina. Covid-19 har hittills krävt omkring fem miljoner dödsoffer globalt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!