Personer med funktionsnedsättning är de som drabbats hårdast även under tidigare värmeböljor, skriver Human Rights Watch (HRW) i en ny rapport. Många av de intervjuade i rapporten säger att extremhettan gjorde att de långa perioder tvingades isolera sig i sina hem. Det fick stora konsekvenser för såväl den mentala hälsan som ekonomin. Personerna vittnar också om en skriande brist på hjälp från myndigheter.
“Det känns som att regeringen övergav mig", säger 41-åriga Laura Sanchez från Sevilla, som har en fysisk funktionsnedsättning, i rapporten.
Sommaren rekordvarm
Den extremhetta som förra sommaren drog in över Spanien slog extra hårt mot just regionen Andalusien. Bland annat uppmättes rekordtemperaturer på upp till 44 grader i städerna Sevilla och Córdoba – och i hela området rådde en allvarlig vattenbrist.
Men situationen i Spanien är långt ifrån unik. Sommaren 2022 var den varmaste som någonsin har uppmätts i Europa, enligt EU:s klimattjänst Copernicus.
Invånarna i södra Europa upplevde också förra året rekordmånga dagar med så kallad ”mycket stark värmestress”. Begreppet används för att förklara det tillstånd som uppstår då kroppen inte längre kan reglera sin temperatur genom utsöndring av svett och ökat blodflöde. Kroppstemperaturen stiger, vilket kan leda till att inre organ skadas – och i värsta fall orsaka dödsfall.
Under de kommande åren väntas också Sydeuropa drabbas av allt mer frekventa värmeböljor, enligt FN:s klimatpanel IPCC.
Måste agera
Inför de kommande sommarmånaderna, som ser ut att bli minst lika varma som 2022, uppmanar HRW de andalusiska myndigheterna att dra lärdom av förra årets extremhetta.
"Bland annat bör personer med funktionshinder bjudas in för att kunna skapa inkluderande klimatåtgärder", skriver Jonas Bull, organisationens expert på tillgänglighetsfrågor.
Organisationen skriver också att myndigheterna bör klassa extremhettan som ett hot mot befolkningen – specifikt vad gäller personer med funktionshinder.
"Agerar man otillräckligt – som under värmeböljorna 2022 – och inte utvecklar specifika åtgärder för att skydda människor med funktionsnedsättning, får dessa även i fortsättningen bära en oproportionerligt stor börda av klimatkrisen", skriver HRW.
Över 16 300 personer beräknas ha dött till följd av väder- och klimatrelaterade händelser i Europa under 2022. Den absoluta majoriteten av dödsfallen skedde till följd av hetta, enligt en nyligen publicerad rapport från FN:s meteorologiska organ WMO och EU:s klimattjänst Copernicus.