LÀcka: Rika lÀnder vill tona ned klimathotet

Flera lÀnder, bland annat Australien, Japan och Saudiarabien, vill tona ned behovet av att snabbt fasa ut fossila brÀnslen för att bromsa klimatförÀndringarna. Uppgifterna kommer frÄn en stor dokumentlÀcka.

En dokumentlÀcka visar att flera lÀnder inte tycker att det Àr brÄttom med utfasningen av fossila brÀnslen. Arkivbild.

En dokumentlÀcka visar att flera lÀnder inte tycker att det Àr brÄttom med utfasningen av fossila brÀnslen. Arkivbild.

Foto: Charlie Riedel/AP/TT

Klimat2021-10-21 09:15

JĂ€ttelĂ€ckan bestĂ„r av över 32 000 kommentarer frĂ„n regeringar, företag och andra intresserade parter, avsedda för en grupp forskare som arbetar med att sammanstĂ€lla vetenskapliga rön om hur klimatförĂ€ndringarna ska hanteras.

Uppgifterna har slÀppts till journalistgruppen Unearthed, som Àr kopplad till miljöorganisationen Greenpeace. Gruppen har i sin tur lÀmnat informationen vidare till BBC News.

Om drygt en vecka inleds FN:s klimatmöte COP26, dÀr lÀnderna kommer att uppmanas att göra omfattande utfÀstelser för att bromsa klimatförÀndringarna.

FN:s klimatpanel IPCC:s rapporter kommer med nÄgra Ärs mellanrum, och anvÀnds av regeringar som underlag för att besluta vilka ÄtgÀrder som krÀvs.

Flesta konstruktiva

De allra flesta kommentarer som kommit frÄn regeringar Àr enligt BBC konstruktiva och tÀnkta att förbÀttra kvaliteten pÄ den slutgiltiga rapporten.

Men lÀckan visar Àven att ett antal lÀnder, bland annat Saudiarabien, Japan och Australien, precis som flera organisationer hÀvdar att vÀrlden inte behöver minska anvÀndandet av fossila brÀnslen sÄ snabbt som ett utkast till rapporten rekommenderar.

Skydda mot lobbying

Norge vill att forskarna ska tillÄta bio-CCS, infÄngning av koldioxid. I utkastet till rapporten uppges att CCS kan spela en roll i framtiden, men att det finns osÀkerheter kring om det Àr genomförbart.

Kommentarer frÄn olika hÄll Àr centrala för rapportprocessen, enligt IPCC, som dock poÀngterar att rapportförfattarna inte har nÄgon skyldighet att ta med dem i sin rapport.

"VĂ„ra processer Ă€r utformade för att skydda mot lobbying – frĂ„n alla hĂ„ll", sĂ€ger IPCC i en kommentar till BBC.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!