Den ekonomiska inbromsning som pandemin medförde innebar endast en tillfällig minskning av nya utsläpp. FN:s meteorologiska organisation WMO slår nu fast i en ny rapport att pandemin inte haft någon märkbar inverkan på de atmosfäriska nivåerna av växthusgaser eller för utsläppstakten.
Tvärtom fortsätter utsläppen av växthusgaser att öka och utsläppstakten låg under förra året över genomsnittet för 2011-2020 – en trend som hållit i sig under 2021.
"Skarpt budskap"
Enligt WMO:s generalsekreterare professor Petteri Taalas utgör rapporten ett skarpt budskap till klimatförhandlare vid FN:s klimattoppmöte COP26.
"Med den nuvarande ökningstakten i koncentrationerna av växthusgaser kommer vi att se en temperaturökning i slutet av detta århundrade långt över Parisavtalets mål på 1,5 till 2 grader över förindustriella nivåer", säger han i ett pressmeddelande och slår fast: "Vi är långt ifrån spåret."
Mätningarna visar att de uppvärmande effekterna – orsakade av utsläpp – ökade med 47 procent under 1990-2020. Här står koldioxidutsläpp för de mest betydande orsakerna, motsvarande 80 procent. 2015 uppmättes koncentrationerna av koldioxid i atmosfären till 400 ppm, och översteg fem år senare 413 ppm.
"Stor negativ inverkan"
Ungefär hälften av den koldioxid som släpps ut tas upp av haven, resten stannar i atmosfären. Koldioxid stannar kvar i atmosfären i flera hundra år och ännu längre i haven.
Petteri Taalas påpekar att senast jorden upplevde en jämförbar koncentration av koldioxid var för 3-5 miljoner år sedan. Då var medeltemperaturen 2-3 grader högre och havsnivåerna 10-20 meter över dagens.
"Men då fanns inte 7,8 miljarder människor", kommenterar han och fortsätter:
"Det här är mer än en kemisk formel och siffror i en graf. Det har stor negativ inverkan på vårt dagliga liv och välbefinnande, på vår planets tillstånd och på våra barns och barnbarns framtid."