Det är så torrt att vissa i desperation vänder sig till högre makter i hopp om hjälp från ovan. I sydspanska Jaen samlades tusentals församlingsmedlemmar tidigare i veckan på gatorna med en Jesusstaty – för att för första gången sedan 1949 be för regn.
– Vi befinner oss mitt i en ihållande torka och syftet med processionen är att åkalla Herren så att han kan hjälpa och rädda oss, säger deltagaren Ricardo Cobos till nyhetsbyrån AFP.
Extrem torka
I vissa delar av Spanien och Portugal är det torrare än vad det har varit på över tusen år. Dessutom har det aldrig varit så varmt i april i Spanien som det var i Córdoba i förra veckan.
Rekordnoteringen 38,8 grader är annars en temperatur som är mer typisk för juli eller augusti i området. Men torr och varm luft från Sahara ledde till en ovanligt tidig värmebölja i Spanien, Portugal, Marocko och Algeriet i slutet av månaden, då flera toppnoteringar gjordes på termometrarna.
Och den extrema värmen skulle nästan helt säkert inte ha gjort entré så tidigt på året om det inte vore för dagens globala uppvärmning, enligt en så kallad attributionsstudie från World Weather Attribution (WWA). Det är ett nätverk av internationella forskare som slår fast att människans utsläpp av växthusgaser gjort en så tidig värmebölja minst 100 gånger mer sannolik, med temperaturer upp till 3,5 grader högre än normalt.
– Vi kommer att få se mer intensiva och frekventa värmeböljor i framtiden när den globala uppvärmningen fortsätter, säger Sjoukje Philip, forskare vid Royal Netherlands Meteorological Institute, i en briefing om studiens resultat.
Stiger snabbt
Studien pekar också på att de extrema temperaturerna kring Medelhavet tycks öka snabbare än vad klimatmodeller tidigare har förutspått.
Analysen har gjorts i rekordfart och har därför inte granskats av andra forskare enligt systemet "peer review". Men WWA-forskarna använder vetenskapligt erkända metoder och får inte sällan sina studier granskade och publicerade i tidskrifter vid senare tillfällen, enligt nyhetsbyrån AP.